Rottweiler – versatilitate, devotament și inteligență

Rase de câini - câinele Rottweiller
Câinele Rottweiller

Rottweiler sau Rottweil Metzgerhund (Câinele măcelarului) este un câine de talie medie, original din Germania, unde era folosit în special în păzirea turmelor. Câinii din această rasă mai erau folosiți și ca animale de povară, în zona orașului Rottweil din Germania, până la mijlocul secolului 19.

Odată cu dezvoltarea căilor ferate, rasa a ajuns în pragul dispariției, însă câțiva crescători pasionați au reușit să salveze rasa de câini rottweiler, care au fost ulterior folosiți de forțele armate în cele două războaie mondiale. Astăzi acești câini sunt folosiți în misiuni de salvare, ca însoțitori pentru persoanele oarbe și, mai ales, în servicii de pază și în poliție.

Istorie

Rottweiler este una din cele mai vechi rase de câini ciobănești. Istoria acestei specii începe în perioada Imperiului Roman. În susținerea campaniilor militare din Germania romanii aduceau cu ei cirezi de vaci. Legiunile romane călătoreau prin Württemberg, o regiune din sudul Germaniei de azi, unde au folosit câini din zonă pentru a păstori cirezile de vaci. Se crede că rasa de câini rottweiler este rezultatul încrucișării raselor locale cu câinii care însoțeau armata romană.

Personalitate

Rottweiler-ul este cunoscut pentru personalitatea sa puternică, având nevoie de un stăpân care să îl domine și manipuleze. Curajul și devotamentul lor îi recomandă pentru câini de pază și câini polițiști. Din păcate, reputația rasei este una destul de proastă, mai ales din cauza folosirii Rottweiler-ilor în lupte ilegale. În anul 2000, în Statele Unite ale Americii, această rasă de câini era considerată responsabilă pentru cele mai multe atacuri mortale asupra oamenilor. Însă în aceeași perioada rottweiler era și cea mă răspândită rasă de câini din SUA.

Caracterisici

Rottweiler-ul este un câine robust și foarte inteligent. Dresajul trebuie să fie început timpuriu iar dorința acestor câini de a învață trebuie tratată cu responsabilitate. De asemenea un rottweiler are nevoie de multă atenție, nefiind recomandat oamenilor care nu au mai avut alt câine până la acesta.

Câinii din rasa rottweiler sunt întotdeauna de culoare neagră cu pete ruginii pe picioare, labe, obraji și bot. Blana este de lungime medie, capul câinelui este masiv cu urechi triunghiulare și lăsate. Înălțimea medie a unui Rottweiler este de 65 cm la mascul și 60 de cm la femelă iar greutatea medie este de 50 kg în cazul masculilor și 42 Kg în cel al femelelor.

Mihail Grigore
Foto: public domain