Boli care se pot transmite de la păsări la om

Cazurile în care păsările de colivie pot transmite zoonoze sunt destul de rare. Totuși, vom trece în revistă câteva dintre afecțiunile comune, atât omului, cât și păsărilor de companie, insistând asupra faptului că incidența transmiterii este nesemnificativă.

Micoze, eczeme

Din acest punt de vedere, micobacteriozelegrupul de ciuperci care cauzează tuberculoza – sunt cele care au un potențial crescut în a afecta omul. Există peste 50 de specii de micobacterii care pot afecta atât animalele, cât și oamenii; dintre acestea, M. Tuberculosis este responsabilă de tuberculoza umană iar M. avium și M. genavense sunt cele două specii care cauzează boala în mod frecvent la păsări. Nu s-au raportat cazuri în care speciile specifice păsărilor au cauzat boala la om.

Boli parazitare

Majoritatea paraziților externi care afectează păsările de colivie sunt specifici acestora; sunt extrem de rare cazurile în care păduchii sau râia se pot transmite de la o pasăre infestată la om, deși este posibil ca aceștia să fie detectabili pe acesta, fără însă a-l afecta.

Giardia și Cryptosporidium sunt două parazitoze des întâlnite la păsările de colivie care pot cauza afecțiuni ale aparatului digestiv la om, de multe ori greu de tratat. Aceste organisme, în cazul în care infestează păsările de companie, le pot cauza acestora tulburări gastrointestinale severe. Cu toate acestea, s-au înregistrat foarte rar cazuri în care giardiozele și cryptosporidiozele au fost transmise de la o pasăre infestată la om, acesta contractându-le de obicei independent.

Boli de natură bacteriană

Salmoneloză, colibaciloză (E. Coli), campylobacterioza și, mai rar, chlamydiaza (psitacoză) sunt cele mai comune organisme bacteriene sau similare bacteriilor care pot cauza boli și la om. Salmoneloză este cauzată de o multitudine de specii ale genului. Deși este des întâlnită la păsările de curte și la struți, afectează în rara cazuri păsările de colivie.

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza, prin simplă existență în organsimul contaminat și în special la om, o mare varietate de afecțiuni, de la diaree apoasă la cistită hemoragică și sindromul hemolitic uremic. Nu există suficiențe dovezi că E. coli se-ar transmite de la păsări la om.

Boli virale

Există trei zoonoze specifice păsărilor – Virusul Encefalitei Cabaline Estic, Vestic și Venezuelez (EEE, WEE VEE) afectează general aflate stare ; nu -au înregistrat infecții de acest gen transmise de păsările de colivie la om.