Newfoundland (Câinele de TerraNova) – Uriașul blând

Rase de câini - câinele Newfoundland, Terranova

Câinele de TerraNova (Newfoundland) este un câine utilitar cunoscut pentru firea sa calmă. Este utilizat în operațiuni de salvare din apă dar poate fi și un animal de companie foarte prietenos. Câinele de TerraNova se înțelege foarte bine cu celelalte animale de companie și cu copiii, fiind foarte blând și răbdător. De altfel, puii acestei rase sunt foarte ușor de dresat.

Istorie

Originile acestei rase de câini pot fi găsite în insula canadiană Newfoundland (TerraNova) din nordul Oceanului Antlantic. Cel mai probabil sunt rezultatul încrucișării dintre o specie indigenă și mastiff-ul portughez care, în secolul 15 îi însoțea pe marinarii portughezi care pescuiau în apele din Nord-Estul continentului american.

Caracteristici

Rase de câini - câinele Newfoundland, Terranova
Câinele Newfoundland

Câinele de TerraNova are o blană dublă, impermeabilă, de obicei de culoare neagră (mai poate avea culoarea maro sau alb cu negru-Landseer). Este un câine de mari dimensiuni, adaptat pentru sarcinile grele la care este folosit. Masculii cântăresc între 60 și 70 Kg, în timp ce femelele 45Kg până la 55Kg. Unii câini de TerraNova pot ajunge până la 90 de Kg.

Cel mai mare câine de TerraNova înregistrat cântarea 120 de Kg și avea peste 180 de centimetri de la nas la coadă. Media de înălțime la greabăn pentru câinele de TerraNova este de 60 de cm la masculi și 65 de cm la femele. Newfounland-ul are un cap masiv, cu un bot de lungime medie, are urechile mici și purtate lăsat.

Temperament

Fiind un câine foarte mare are nevoie de foarte mult spațiu deși nu e format pentru alergare, iar blana groasă este cauza pentru care preferă clima rece. Au fost documentate mai multe cazuri în care curajul acestui câine a salvat vieți. Ajutat de forța masivă și de blana impermeabilă Newfoundland s-a dovedit uneori mai mult decât un animal de casă, s-a dovedit un erou.

Îngrijire

Rase de câini - câinele Newfoundland, Terranova
Câinele Newfoundland

Câinii de TerraNova năpârlesc moderat și au nevoie de o îngrijire specială a blănii cel puțin odată la două săptămâni. Un aspect mai puțin plăcut legat de această rasă de câine îl constituie faptul că Newfoundland-ul salivează foarte mult.

Mihail Grigore
foto: public domain