Reguli pentru părinții care cumpără un animal de companie pentru copii

Achiziționarea unui animal de companie poate fi un eveniment fericit pentru o familie cu copii. Cei mici pot găsi în noii prieteni necuvântători surse de companie, de alinare și chiar șansa de a deveni mai responsabili. Totuși, există situații în care bucuria adoptării unui câine se poate transforma într-o experiență neplăcută atât pentru animal cât și pentru stăpân. Jennifer Andrew, expert în comportamentul animalelor la organizația Best Frieds Society (BFS) din Statele Unite ale Americii a publicat pe site-ul babble.com o listă cu cele mai întâlnite greșeli pe care le fac părinții care cumpără sau adoptă un animal de companie pentru copiii lor.

Jennifer Andrew recomandă achiziționarea unui câine matur pentru că aceștia sunt obișnuiți cu prezența oamenilor. Puii, în schimb, au nevoie de timp pentru a fi dresați și familiarizați cu persoanele din jurul lor. Unele persoane își doresc un câine de mici dimensiuni, precum Terrier sau Bichon, pentru că au copii mici. „Problema este că unii câini mici tind să fie destul de irascibili și vor fi destul de imprevizibili în preajma copiilor mici. Pe de altă parte, în cazul în care copilul se agață de un labrador, patrupedul nu se va speria, așa cum ar face un câine pitic”, a menționat expertul BFS.

Relația dintre animalele de companie și copii se poate deteriora și din cauza modului în care cei mici se comportă cu patrupedele. Copiii trebuie învățați cum să-și trateze prietenii necuvântători. Uneori, copiii apucă cu forță blana animalului sau îl strânge prea tare. „Este foarte important ca părinții să stea permanent în preajma copiilor atunci când aceștia din urmă se joacă cu animalele de companie și să le atragă atenția când comportamentul lor face rău câinelui sau pisicii. De asemenea, părinții trebuie să amenajeze o zonă specială pentru animalele de companie în care copiii nu pot ajunge. Patrupedele au nevoie de un spațiu în care să scape de atenția nedorită”, a declarat Jennifer Andrew.

Vizitele regulate la medicul veterinar sunt foarte importante pentru că se evită situațiile în care animalele de companie pot fi bolnave. Copiii le pot agrava suferința dacă le tratează incorect. De asemenea, un animal care are probleme de sănătate poate reacționa violent iar stăpânul trebuie să fie permanent atent pentru a sesiza primele semne ale vreunei afecțiuni.

Există câteva reguli de bază pe care părinții trebuie să le explice copiilor:

  • Animalele nu trebuie niciodată lovite sau bruscate;
  • Patrupedele nu trebuie amăgite sau tachinate cu mâncare sau jucării;
  • Animalele de casă nu trebuie deranjate sau surprinse atunci când mănâncă, rod o jucărie, dorm sau sunt bolnave;
  • Când se apropie de animal, copiii trebuie să-și anunțe prezența spunând ușor numele patrupedului, pentru a nu-l speria;
  • Copiii nu trebuie să se apropie de animalul de companie al altei persoane până nu întreabă dacă patrupedul este prietenos;
  • Limbajul corpului animalului trebuie cunoscut pentru a evita situațiile neplăcute;
  • Animalelor ar trebui să li se permită să refuze joaca neplăcută și să plece (s-ar evita situații precum cele în care pisicile sunt îmbrăcate cu haine de păpuși);
  • Copiii trebuie să recunoască semnele unei dureri la animal și să spună părinților imediat ce au observat astfel de probleme.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain