Când e cald afară, nu-ți lăsa prietenul patruped în mașină!

Asociațiile pentru protecția animalelor avertizează că, în timpul lunilor călduroase, animalele de companie pot avea de suferit atunci când sunt lăsate, chiar și pentru câteva minute, singure în mașină. Oricine a deschis ușa unei mașini în timpul unei zile călduroase, a putut să observe că aerul din interior este mult mai cald decât cel de afară. Diferența de temperatură este accentuată de materialele cu care sunt îmbrăcate scaunele și bordul mașinii. Dacă temperatura de afară este de doar 22 de grade Celsius, într-o mașină parcată sub lumina directă a soarelui aerul poate ajunge chiar și la 45 de grade Celsius.

Câinii nu au glande sudoripare pe toată suprafața corpului, precum oamenii, și singura lor cale de a înfrunta supra încălzirea este gâfâitul cu limba scoasă. Această metodă nu este însă foarte eficientă, iar statistic vorbind, lăsarea câinilor singuri în mașină pe vreme caldă este principala cauza a atacurilor de hipertermie la patrupede. Chiar și atunci când lăsați puțin geamul deschis efectul este aproape nul. Dacă temperatura unui câine depășește 41,1 grade Celsius (temperatura normală este de aproximativ 38 de grade), atunci patrupedului îi pot fi afectate inima, ficatul, rinichii sau sistemul nervos, rezultând în comă și chiar deces. Toate acestea se pot petrece repede, în câteva minute.

„Pericolul pe care îl reprezintă supra-încălzirea pentru animalele de casă trebuie să-i preocupe pe toți stăpânii de câini sau pisici. Vara este sezonul vacanțelor iar unele obiective turistice nu acceptă intrarea cu animale de casă, așa că trebuie să cântăriți bine dacă să vedeți un muzeu în plus sau dacă vă pasă de sănătatea patrupedului dumneavoastră”, a declarat doctorul veterinar Cate Rinaldo, de la Asociația pentru protecția animalelor United Animal Nations.

Mihail Grigore
Foto: Messa