Clorura de sodiu (NaCl) – sau sarea, după denumirea bine cunoscută – este indicată și necesară în alimentația câinelui. Este greșită concepția conform căreia alimentele destinate câinelui nu trebuie să conțină sare și, ca urmare, prepararea alimentelor fără acest ingredient esențial.
Sarea este un constituent de bază al organismului, așadar este indispensabilă pentru câinele sănătos. În plus, cățelele care alăptează au nevoie de o cantitate crescută de sare în rația alimentară!
Sarea poate fi evitată în cazul în care rația câinelui conține o cantitate mare de carne, dar această procedură nu trebuie să devină o regulă, deoarece carnea în exces poate genera boli de nutriție – dermatite alergice și afecțiuni ale ficatului. Astfel, se pot oferi câinelui mese mai bogate în carne și mai sărace în sare, dar nu zilnic. Problema care poate însă apărea este refuzul hranei care conține mai puțină carne – așadar, este indicat să păstrăm în mod normal un echilibru între cantitățile ingredientelor care alcătuiesc masa câinelui.
Lipsa constantă a sării din alimentația câinelui provoacă scăderi ale apetitului urmate de scăderi în greutate (câinele va mânca mai puțin și, prin urmare, va slăbi), părul își pierde luciul și devine casant (rupându-se deasupra rădăcinii, blana căpătând astfel un aspect țepos, cu fire de păr inegale) sau cade pe zone situate în general la baza cozii, pe spate, la coate și pe lateralele corpului.
Mâncarea pentru câini disponibilă în comerț conține suficientă sare pentru a asigura aportul echilibrat al acesteia în organismul câinelui; în mâncarea preparată în casă, sarea se adaugă după gust, dar nu în exces, mai multă dacă regimul alimentar al câinelui implică o cantitate redusă de carne (valabil în special pentru câinii cu probleme ale aparatului digestiv sau cu dereglări metabolice) și mai puțină dacă rația implică prezența cărnii în cantitate normală (cca. 30-40%).