Pisicile Siberiene

Despre pisicile Siberiene

Rase de pisici - pisicile Siberiene
Pisica Siberiană

Siberiana este o rasă de pisici de mărime medie. Această rasă de pisici este recunoscută de majoritatea organizațiilor de profil, fiind acceptată de Cat Fanciers Association în anul 2000. Orice culoare pentru blana acestor pisici este acceptată în concursuri. Siberiana își are originile în Rusia și este foarte apreciată pentru temperamentul liniștit și afectuos.

Istorie

Pisica Siberiană este o rasă de feline foarte veche însă nu a fost recunoscută oficial decât la sfârșitul secolului trecut. Această situație s-a datorat faptului că regimul comunist din Rusia nu accepta deținerea animalelor de casă. Mărturii ale existenței pisicilor Siberiene pot fi datate chiar și în secolul al XIII-lea. Se spune că aceste pisici patrulau, alături de călugări, zidurile mănăstirilor străvechi.

Rase de pisici - pisicile Siberiene
Pisica Siberiană

Astăzi, mulți proprietari spun că pisicile lor Siberiene îi avertizează când se apropie musafiri. Originea exactă a pisicilor Siberiene nu poate fi identificată având în vedere lipsa documentației. Țăranii țineau aceste pisici în gospodărie pentru a vâna animalele dăunătoare. Odată cu urbanizarea masivă a populației din Rusia comunistă, Siberiana a fost folosită pentru vânătoarea de rozătoare în orașe precum Sankt Petersburg.

În deceniile dinaintea căderii regimului comunist, numărul crescătorilor de Siberiene s-a mărit. Inițial, pisică a fost prezentată la concursuri că o variație a raselor deja existențe însă crescătorii au fost informați de către arbitrii de la diferite expoziții că Sieberiana era o rasă de șine stătătoare.

În 1989 s-a înființat Federația Felină din Uniunea Sovietică. Una dintre primele priorități ale noii instituții a fost recunoașterea rasei de pisici Siberiene. În anii ’90 Siberienele au fost exportate în Europa și Statele Unite ale Americii. De abia în anul 2002 primele pisici Siberiene au ajuns și în Marea Britanie.

Aspect

Pisicile Siberiene sunt foarte agile și destul de puternice. Au un corp lung și solid, cu picioare lungi și coada stufoasă. Cele mai importante trăsături la această rasă sunt forma capului și calitatea blănii. Capul este scurt și triunghiular. Nasul este scurt, urechile sunt de mărime medie și ochii sunt mari, aproape rotunzi, de culoare verde-gălbui. Siberienele au o blană deasă și impermeabilă, unică rasei.

Părul este de lungime medie, mai scurt în zona umerilor. Siberianele năpârlesc maxim de două ori pe an. Aceste pisici năpârlesc la sfârșitul iernii și, câteodată, la sfârșitul verii. Probabil această a doua năpârlire are loc pentru a pregăti creșterea blănii groase de iarnă.

Temperament

Siberianele sunt pisici foarte inteligente, jucăușe, afectuoase și loiale. Le place să petreacă mult timp în aer liber și sunt destul de independente. Nu necesită prea multă atenție, fiind și destul de tăcute și discrete. Aceste pisici pot fi învățate să vină atunci când sunt chemate. Folosirea acestor feline pentru omorârea animalelor dăunătoare a făcut din Siberiene niște vânători excelenți.

Caracteristici

Rase de pisici - pisicile Siberiene
Pisica SIberiană

Pisicile Siberiene au nevoie chiar și de cinci ani pentru a ajunge la maturitate. Femelele sunt mai mici decât masculii. La aceste pisici picioarele din spate sunt puțin mai lungi decât cele din față, Siberienele având cea mai lungă săritură dintre rasele de pisici. Aceste feline par să fie fascinate de apă și se vor juca în chiuvete în care este lăsată apa. Siberienele trăiesc, în medie, 15 ani și cântăresc, la maturitate, între 5 și 7 kilograme.

Pisicile Siberiene sunt catalogate ca fiind hipoalergenice, fiind o alegere ideală pentru iubitorii de pisici care suferă de alergii. Legăturile familiale sunt foarte puternice în cazul pisicilor Siberiene. Chiar și tatăl își va îngriji foarte atent puii dacă îi este permis accesul la cuib.

În general, aceste pisici sunt sănătoase, se înmulțesc repede și sunt părinți foarte buni. Blana pisicilor Siberiene necesită puțin periaj față de alte rase cu păr lung. Siberienele au fost descrise ca având caracterul unui câine, se pot atașa de o persoană și adoră să stea în poala stăpânului.

Mihail Grigore
foto: public domain, pixabay.com