Manx – pisica fără coadă

Despre pisicile Manx

Rase de pisici - pisicile Manx
Pisica Manx

Manx este o rasă de pisici caracterizată de o mutație genetică manifestată la nivelul coloanei vertebrale. Această mutație scurtează coada iar, în cele mai extreme cazuri, coada lipsește cu desăvârșire. Pisicile din rasa Manx sunt recunoscute ca vânători iscusiți, reușind să doboare prăzi mai mari decât ele, chiar de când sunt pui. Aceste feline sunt foarte căutate de fermierii care au probleme cu animalele dăunătoare.

Istorie

Rasa Manx își are originile în Isle of Man, o insulă din arhipelagul Britanic. Locul de origine le dă și numele iar primele exemplare au fost descrise în secolul al XVIII-lea. Locuitorii insulei spun că pisicile Manx provin de pe corăbiile Armadei Spaniole, care s-au apropiat de țărmurile Mării Britanii acum mai bine de 300 de ani. Potrivit unei legende locale, pisicile au ajuns pe corăbiile spaniole în Orientul Îndepărtat.

Rase de pisici - pisicile Manx
Pisica Manx

Există mai multe povești legate de originea mutației acestor pisici. Într-una dintre acestea se spune că atunci când Noe a închis ușa Arcei a prins coada unui Manx care a întârziat îmbarcării. O altă poveste pune lipsa cozii pe seamă încrucișării pisicilor cu iepurii de pe insulă. Așa s-ar explica și diferența de lungime dintre picioarele din spate și cele din față ale felinei.

Prezența genei care provoacă mutația cozii la pisicile Manx se observă încă de la naștere, când puii sunt aduși pe lume fără coadă. Încrucișarea a două pisici fără coadă poate fi letală. Crescătorii de Manx sunt foarte atenți să evite astfel de probleme și împerechează pisici fără coadă cu unele care nu au mutația genetică specifică pisicilor Manx. Aceste metode de încrucișare au dus și la reducerea problemelor cu coloana vertebrală, specifice rasei. Pisicile Manx au fost recunoscute de Cat Fanciers Association încă din anul 1920.

Aspect

Pisicile Manx seamănă foarte mult cu cele din rasa British Shorthair. Picioarele din spate ale pisicilor Manx sunt mai lungi decât cele din față, dând corpului un aspect rotund. Manx este o pisică de talie medie, cu cap rotund și ochi mari. Urechile sunt situate sus pe cap și sunt aplecate ușor spre exterior.

Blana este moale și deasă, orice culoare și desen fiind admise. Principala caracteristică a acestor pisici este coada scurtă sau lipsa totală a acesteia. Exemplarele fără coadă sunt cele mai apreciate de crescători și, din păcate, au existat cazuri în care cozile unor Manx au fost tăiate pentru a corespunde mai bine cu cerințele organizatorilor de concursuri.

Caracteristici

Rase de pisici - pisicile Manx
Pisica Manx

Manx este o pisică jucăușă, afectuoasă și inteligentă. Iubește să se cațere peste tot și poate fi învățată comenzi simple. Se înțelege foarte bine cu copiii și cu alte animale de casă, inclusiv câinii. Fac foarte puțin zgomot și reușesc să se adapteze foarte bine regulilor vieții la apartament. Îngrijirea blănii scurte a acestei pisici nu necesită foarte mult timp, mai ales că și felinei îi place să se mențină singură curată.

O pisică Manx poate trăi până la 15 ani iar, ca și rudele din rasa British Shorthair, este predispusă la obezitate. În ciuda lipsei cozii, pisicile din rasa Manx nu au probleme cu menținerea echilibrului.

Sănătate

Mutația coloanei vertebrale poate afecta foarte grav sănătatea pisicilor Manx. Cele mai întâlnite probleme de sănătate ale acestor feline le afectează măduva spinării și vezica urinară. De asemenea, tractul anal poate fi îngust provocând blocaje intestinale. cele mai multe pisici Manx sunt date spre adopție la vârsta de patru luni, după ce majoritatea problemelor de sănătate au fost identificate și, eventual, înlăturate.

Cunoscutul expert în feline, Roger Tabor, a declarat că singurul lucru care îl oprește să critice păstrarea unei mutații genetice atât de periculoase pentru pisici este faptul că această rasă este foarte veche.

Mihail Grigore
Foto: public domain, pixabay.com