Abisiniana – felina cu blană de iepure

Despre pisicile Abisiniene

Rase de pisici - Pisica Abisiniană
Pisica Abisiniană

Abisiniana este o rasă de pisici domestice caracterizată de blana scurtă și deasă, asemănătoare cu cea a iepurilor. Există foarte multe legende legate de originea acestei rase, în majoritatea fiind menționat Egiptul. Totuși, originea exactă a acestei rase este încă dezbătută. Abisiniana este una dintre cele mai populare rase de pisici cu părul scurt din Statele Unite ale Americii.

Istorie

Rase de pisici - Pisica Abisiniană
Pisica Abisiniană

Numele rasei provine din Etiopia (numită în trecut Abyssinia), însă această denumire are mai mult legătură cu țara de unde au fost primele exemplare importate în Vest. Una dintre legendele despre Abisiniană spune că această rasă a apărut când un soldat britanic a luat cu el, la întoarcerea în Marea Britanie, o pisică pe nume Zula din portul Alexandria. De altfel, Zula este primul exemplar menționat la o expoziție de pisici, în anul 1874.

Totuși, se crede că Abisiniana este o rasă veche de câteva mii de ani și că a fost prima dată crescută în Egiptul Antic. Mai există și informații conform cărora exemplare sălbatice de Abisiniană trăiesc și astăzi în nordul Africii. Studii genetice realizate recent au demonstrat că Abisiniana provine din Asia de Sud-Est și coasta Oceanului Indian. După un proces de selecție și elaborare a standardului, rasa a fost recunoscută în Marea Britanie în 1882.

Aspect

Abisiniana este o pisică de dimensiuni medii, cu un corp musculos. Picioarele sunt suple iar lăbuțele sunt mici și ovale. Capul are o formă triunghiulară, ușor rotunjită. Urechile sunt mari, depărtate și cu vârf ascuțit. Ochii pisicii sunt migdalați și pot fi verzi sau de culoarea alunei. Blana este deasă și moale. Părul este scurt și lipit de corp.

Culoarea blănii Abisinienei este, de obicei, formată din fâșii în nuanțe deschise și închise pe fiecare fir de păr în parte. Asemănarea cu blana iepurilor i-a atras acestei pisici supranumele de „bunny-cat” (pisică iepure). Cele mai întâlnite culori sunt combinații de „caisă pe un fond de culoarea scorțișoarei”, „trandafiriu cu albastru-gri”, „fildeș cu bej-roz” și „brun închis pe un fond de culoarea caisei”.

Temperament

Rase de pisici - Pisica Abisiniană
Pisica Abisiniană

Pisicile Abisieniene sunt extrovertite, active și inteligente. Aceste feline preferă mai degrabă să exploreze și să se joace decât să lenevească în poala stăpânului. Deși Abisiniana este foarte populară, puține exemplare sunt prezentate în cadrul expozițiilor. Acest fapt se datorează timidității acestor pisici atunci când se află în preajma străinilor. Fără activitate zilnică alături de membrii familiei, aceste pisici pot ajunge la depresie.

De obicei se înțeleg bine cu alte pisici. Abisinienele sunt recunoscute pentru curiozitatea lor, însă aceste feline vor fi destul de prudente atunci când sunt puse în situații riscante. Având în vedere inteligența și capacitățile fizice ale acestei rase, nu este de mirare că Abisiniana este un vânător iscutit, uneori chiar obsedat de prinderea prăzii.

Caracteristici

Părul moale și scurt al acestei pisici face ca îngrijirea să nu necesite prea mult efort. Abisiniana folosește foarte multe tonalități ale vocii, în funcție de circumstanțe. Mieunatul acestei pisici are un timbru înalt și este foarte sonor. Femelele se pot reproduce de la șase luni iar gestația durează 62 de zile.

Abisiniana are un apetit impresionant, însă viața foarte activă le ajută să se ferească de îngrășare. Totuși, după ce ajung la o vârstă înaintată, metabolismul încetinește iar pisicile sunt predispuse la obezitate. Abisiniana trăiește până la 15 ani și poate deveni foarte atașată de stăpânul ei.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain, pixabay.com