Tonkinese – feline prietenoase cu aspect exotic

Despre pisicile Tonkinese

Tonkinese este o pisică de statură medie, cu păr scurt, numită și Siameză Aurie. Felinele din această rasă sunt pline de viață, prietenoase și nu sunt gălăgioase. Atunci când li se oferă ocazia de a fi active în casă, aceste pisici devin ideale animale de apartament.

Istorie

Rase de pisici - pisicile Tonkinese
Pisica Tonkinese

Pisicile Tonkinese au rezultat din încrucișarea Siamezelor cu Burmaneze. Unii crescători declară că pisici cu aspectul Tonkinese-lor existau încă din secolul al XIX-lea și că primul exemplar a fost importat în California în anul 1930. O altă teorie cu privire la originea Tonkinese-lor se bazează pe faptul că înfățișarea rasei este asemanantoare cu cea a pisicilor Siameze originale, înainte de momentul în care crescătorii le-au dezvoltat forma triunghiulară a capului și picioarele musculoase și lungi.

Cert este că rasa modernă a apărut în Canada și s-a numit la început „Tonkanese”, după o insulă imaginară în care metișii nu erau discriminați. De abia în anul 2001 pisicile Tonkinese au fost clasificate ca reprezentând o rasă de sine stătătoare.

Aspect

Tonkinese-le sunt pisici cu un corp zvelt și bine proporționat. De obicei, aceste feline cântăresc mai mult decât par datorită constituției musculoase. Capul Tonkinese-lor este ușor rotunjit, de lățime medie. Urechile sunt în formă triunghiulară, fiind mai late la bază și subtiindu-se spre vârful puțin rotunjit. Ochii mari și depărtați sunt ușor înclinați spre nas, care este îndreptat în jos.

Picioarele sunt subțiri și musculoase iar cele din spate sunt puțin mai lungi decât cele din față. Labuțele sunt ovale iar coada este lungă și suplă. Blana Tonkinese-lor poate avea patru culori (platină, champagne, albastru și sepia) într-o varietate foarte mare de modele.

Temperament

Rase de pisici - pisicile Tonkinese
Pisica Tonkinese

Piscile Tonkinese sunt inteligente, curioase și foarte afectuoase cu oamenii. Deși nu sunt hiperactive, aceste feline pot deveni destul de distrugătoare dacă sunt lăsate singure și se plictisesc. Pentru a fi ferite de singurătate, cea mai bună variantă este achiziționarea unei alte pisici asiatice, precum Siamezele, Burmanezele sau Orientalele.

De foarte multe ori Tonkinese-le se vor acomoda în cele mai înalte locuri din casă, aceste pisici fiind cunoscute pentru faptul că preferă înălțimile. Felinele din rasa Tonkinese se înțeleg foarte bine cu copiii și cu celelalte animale de casă.

Caracteristici

Blana scurtă a Tonkinese-lor nu necesită foarte multă îngrijire iar aceste pisici sunt recunoscute pentru faptul că năpârlesc puțin. O pisică matură din rasa Tonkinese poate cântări între 2.5 și 5.5 kilograme.

Aceste feline reușesc să-și mențină greutatea optimă și nu sunt predispuse la obezitate, iar acest lucru le ferește de un număr important de boli care afectează alte rase de pisici. De altfel, Tonkinese-le se îmbolnăvesc destul de rar și au o speranță de viață de peste 15 ani.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain, pixabay.com