Bull Terrier

Bull Terrier este o rasă de câini de dimensiune medie, cu un corp musculos, specific câinilor din familia Terrier-ilor. Trecutul lor violent a făcut din câinii Bull Terrier una din rasele clasificate ca potențial periculoase. Aceste patrupede își au originile în Marea Britanie și erau crescute inițial pentru lupte între câini.

Istorie

Rase de câini - câinele Bull Terrier
Câinele Bull Terrier

În jurul anului 1850 rase de câini asemănătoare cu Bull Terrier erau folosite împotriva animalelor dăunătoare și în sporturi sângeroase între animale. Primii Bull Terrier au apărut că rezultat al încrucișării dintre Old English Bulldog (o rasă dispărută) și Terrier-ul de Manchester. Noua rasă urma să moștenească viteza și dexteritatea terrier-ilor împreună cu încăpățânarea Bulldog-ilor. De-a lungul secolului al XVIII-lea, încrucișările Bull Terrier-ului cu alte rase au continuat, însă caracteristica specifică rasei, capul în formă de ou, încă nu era foarte bine definită. Primul Bull Terrier modern este considerat „Lord Gladiator”, născut în anul 1917, aceste fiind și primul câine cu capul în formă de ou. Recunoașterea internațională a venit din partea organismelor de acreditare în 1939.

Aspect

Bull Terrier-ii au un corp musculos cu blană scurtă, dreaptă, aspră și lucioasă. Capul are o formă specifică, de ou, lung și ușor curbat de la frunte spre trufă. Urechile sunt drepte, mici și apropiate. Ochii sunt mici, de formă aproape triunghiulară, apropiați și de culoare închisă. Coada este scurtă și purtată orizontal. Orice culoare a blănii este acceptată. Nu există mărimi standard pentru acest câine, dar înălțimea medie este de 55 de centrimetri, în timp ce greutatea normală este în jur de 30 de kilograme.

Temperament

Din cauza puterii și a dresări dificile, Bull Terrier-ii nu sunt recomandați persoanelor care nu au mai avut câini. Totuși, aceste patrupede sunt foarte inteligente și se pot adapta oricăror condiții de viață. Bull Terrier-ii sunt foarte activi iar această caracteristică trebuie întreținută de stăpân prin alergări zilnice. Sunt foarte afectuoși, adorând compania oamenilor. Câinii din rasa Bull Terrier se înțeleg foarte bine cu copiii, însă forța de care dispun aceste animale, mai ales în primii ani de maturitate, îi poate face destul de periculoși atunci când se joacă cu cei mici. Bull Terrier-ii sunt excelenți câini de pază și sunt recunoscuți pentru agresivitatea pe care o arată față de alți câini, mai ales de același sex. Aceste patrupede sunt foarte încăpățânate iar, dacă nu sunt socializate destul, pot deveni excesiv de teritoriale.

Sănătate

O problemă foarte întâlnită la această rasă este surzenia. De asemenea, mulți Bull Terrier sunt predispuși la alergii ale pielii cauzate de mușcături ale puricilor, țânțarilor sau căpușelor. Proprietarii trebuie să fie atenți și la dieta animalului pentru că acesta are tendința de a se îngrășa, fiind destul de lacom când vine vorba de mâncare. Bull Terrier-ii pot suferi și de tulburări obsesiv compulsive, precum urmărirea cozii, auto-mutilarea sau linsul excesiv. De obicei, femelele nasc cinci pui iar speranța de viață a unui Bull Terrier este între 8-15 ani.

Caracteristici

Rase de câini - câinii Bull Terrier
Câinii Bull Terrier

Blana scurtă a Bull Terrier-ului nu necesită prea multă îngrijire. Totuși, din cauza predispoziției acestor animale la probleme ale pielii, proprietarii trebuie să acorde o atenție sporită diferitelor leziuni care apar pe corpul patrupedelor. Dresarea unui Bull Terrier trebuie începută de foarte devreme și trebuie făcută de o persoană cu experiență. Dresorul are nevoie de răbdare, însă și de fermitate și consecvență pentru a învăța câinele să răspundă prompt la comenzi. Chiar dacă Bull Terrier-ii sunt crescuți ca animale de companie și luptele între au devenit ilegale, numărul Bull Terrier-ilor folosiți cu este îngrijorător de mare.

Mihail Grigore
Foto: Lilli M / Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5