Ogarii Chart Polski (Ogarul Polonez)

Standard FCI nr. 333

Țara de origine: Polonia

Talia:

  • femele 68 – 75 cm
  • masculi 70 – 80 cm

Standardul rasei a fost oficial acceptat în Polonia, țara de origine, în anul 1986.

FCI a omologat rasa doar în 1990.

Rase de câini - Ogarii Chart Polski (Ogarul Polonez)
Ogarii Chart Polski (Ogarul Polonez)

Un autor rus susține că Chart Polski s-a născut din combinația Greyhound-Barzoi. Dar teoria nu este recunoscută de polonezi, care susțin că Chart Polski exista pe teritoriul țării lor cu mult înainte de apariția acestor două rase în zona respectivă (sec. XVI). Cronicile vorbesc de altfel de existența Ogarilor crescuți la curtea regelui încă din Evul Mediu. Mai mult decât atât, aceste cronici menționează că Ogarul Polonez a contribuit la formarea liniei Perchino, una din cele mai bune și cele mai cunoscute linii de Barzoi.

Chart Polski este un câine de talie mare, puternic, cu mușchi bine dezvoltați, fără a fi însă greoi. Mișcarea să e aeriană și energică în același timp.

Stăpân pe sine, rezervat, curajos, Chart Polski este, ca toți ogarii, foarte sensibil și foarte atașat de stăpân.

Rase de câini - Ogarul Chart Polski (Ogarul Polonez) - pui
Rase de câini – Ogarul Chart Polski (Ogarul Polonez) – pui

La ora actuală în Polonia, crescătorii și pasionații de Chart fac mari eforturi pentru a promova această rasă ancestrală, care aproape s-a stins în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Istoria Poloniei e una deosebit de zbuciumată, drept pentru care e surprinzător faptul că s-au mai găsit documente din 1595 care descriu, în versuri, vânătoarea cu ogari. Din aceste documente reiese că Saluki s-a transformat într-un ogar puternic, adaptat la vânătoarea de lupi, adică în Chart.

E important să menționăm operele pictorului Juliusz Kossak (1824 – 1899) în care apar foarte des reprezentați cai și ogari. Exactitatea cu care sunt reproduse modelele fac ca operele lui Kossak să aibă mai mult decât o « simplă » valoare artistică, și să constituie o adevărată cronică ilustrată a ogarilor în Polonia. La această documentație se adaugă o bogată arhivă fotografică păstrată cu mare grijă de proprietarii și pasionații de Chart Polski.

Foto:
Foto 1: Vulcan
Foto 2: Duska of Joalland’s Bay
Proprietar: Muriel Villain.