Câinii din rasa Bloodhound au fost crescuți inițial pentru vânătoarea de căprioare și porci mistreți. Mai târziu, datorită excepționalului lor simț olfactiv, acești câini au început să fie folosiți pentru căutarea persoanelor dispărute. Bloodhound mai sunt cunoscuți și ca Chien de Saint Hubert sau Sleuth Hound. Câinii din rasa Bloodhound sunt animale foarte afectuoase, ascultătoare și răbdătoare. Toate aceste calități, combinate cu o capacitate extraordinară de a depista urmele lăsate de animale sau oameni fac dintr-un câine Bloodhound un excelent copoi.
Istorie
Potrivit unei legende, elgiaprimii câini Bloodhound au fost crescuți de călugării de la mănăstirea St. Hubert din B, în jurul anului 1.000. Cel mai probabil însă acești câini au apărut prima dată în Franța, o țara cunoscută pentru multe dintre rasele moderne de copoi. Datorită abilității ieșite din comun de a lua urma, câinii Bloodhound au fost folosiți pentru crearea unor alte rase de copoi, precum English Foxhound, American Foxhound și Coonhound.
Dovezile istorice arată că, începând cu secolul al XIII-lea, călugării de la mănăstirea St. Hubert trimiteau anual câțiva câini Bloodhound drept cadou regelui Franței. Și în arhipelagul britanic câinii din rasa Bloodhound au fost folosiți la vânătoare și la patrularea granițelor încă din anii 1300. De-a lungul secolelor, rasa inițială a suferit mai multe schimbări iar aspectul exemplarelor de Bloodhound s-a modificat, mai ales în ceea ce privește culoarea blănii. Bloodhound a fost recunoscut ca rasă de către American Kennel Club în 1885.
Aspect
Bloodhound sunt câini de mari dimensiuni, cântărind între 33 și 50 de kilograme. Corpul unui Bloodhound este musculos iar spatele este foarte puternic pentru dimensiunile patrupedului. Capul este înalt și îngust, pielea de pe frunte și obraji este foarte ridată iar ochii au o expresie de calmitate. Urechile mari atârnă pe lateralele capului, însă nu trebuie să depășească marginea maxilarului. Nările sunt lărgi și deschise.
Pieptul și picioarele au o musculatura bine conturată iar labele sunt bine angulate. Coada este de lungime medie, purtată ușor curbat puțin peste linia spatelui. Blana este scurtă, deasă și aspră pe tot corpul, mai puțin pe cap și urechi, unde este mătăsoasă. Culorile permise pentru acest câine sunt negru cu arămiu, roșu sau culoarea ficatului și arămiu. Unele exemplare pot avea o pată albă pe piept sau labele picioarelor.
Temperament
Câinii din rasa Bloodhound sunt liniștiți, răbdători, afectuoși, păstrând totuși un aer nobil. Aceste patrupede se înțeleg foarte bine cu copiii. Un Bloodhound va aprecia orice fel de atenție care i se acordă, inclusiv din partea copiilor care se vor sui pe spatele lui. Un stăpân de Bloodhound trebuie să aibă în vedere răbdarea exagerată a acestor câini care vor suporta în liniște orice „chin” pe care i-l provoacă un copil.
Atunci când sunt duși la plimbare, câinii Bloodhound sunt foarte energetici, independenți și nerăbdători să cunoască împrejurimile. Proprietarul unui astfel de câine va trebui să fie calm și ferm pentru ca animalul să fie dresat corect. Reguli clare trebui trasate și respectate fără excepție. Orice semn de slăbiciune din partea stăpânului și câinele nu-l va mai asculta. Dacă simte un miros interesant, un Bloodhound va fi greu de oprit doar prin comenzi vocale.
Este foarte important ca acest câine să fie socializat încă de mic iar plimbările să fie făcute alături de alți câini. Altfel, patrupedul va deveni timid și mai greu de stăpânit. Bloodhound nu sunt recomandați pentru pază, având în vedere că majoritatea vor întâmpina cu plăcere orice străin. Totuși, dacă sunt singuri acasă, pot deveni destul de teritoriali. Câinii Bloodhound se înțeleg foarte bine și cu alte animale de casă.
Particularități
Bloodhound au tendința de a lătra tare, sforăie și de a salivează excesiv. Acești câini nu trebuie ținuți într-un spațiu neîngrădit pentru că există toate șansele să plece urmărind un miros. Dacă fac destulă mișcare, câinii Bloodhound se împacă bine cu viața la apartament. Plimbările pe afară ar trebuie să fie destul de lungi. Blana scurtă trebuie îngrijită rar iar baia trebuie făcută doar în situații când este imperios necesară. Urechile acestor câini trebuie să primească o atenție deosebită și trebuie curățate periodic. Bloodhound au un miros specific câinilor ce poate fi destul de deranjant pentru unele persoane.
Sănătate
Câinii Bloodhound devin foarte repede balonati și ar trebui hrăniți de trei ori pe zi cu o cantitate rezonabilă de mâncare. Exercițiile fizice după hrănire ar trebui evitate pentru că unele exemplare pot avea crampe stomacale. Bloodhound sunt predispuși la displazie de șold și infecții ale urechilor. Un pat căptușit cu vată este recomandat pentru a evita probleme cu articulațiile câinelui. Unele exemplare de Bloodhound pot suferi de entropion (marginea pleoapei se întoarce spre interiorul globului ocular). Speranța de viață a acestor câini este de 10-12 ani.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain