Golden Retriever

Rase câini - Golden Retriever
Rase câini – Golden Retriever

Golden Retriever este o rasă de câini crescuți inițial pentru vânătoare în zonele păduroase sau în apropierea lacurilor din Scoția. Având în vedere rolul pe care acești câini îl aveau în partidele de vânătoare (recuperarea vânatului), Golden Retriever-ii au o gură dezvoltată pentru a nu provoca răni suplimentare animalului împușcat și o afinitate deosebită pentru apă. Inteligența și versatilitatea acestor câini au facut ca activitățile în care sunt folosiți să se diversifice cu timpul. Astfel, Golden Retriever-ii sunt dresați pentru a depista droguri, pentru a găsi și salva oameni sau pentru a fi folosiți în terapia cu animale. Golden Retriever-ii au o dorință deosebită de a face pe plac stăpânului și se număra printre cele mai populare rase de câini din lume.

Istorie

Golden Retriever-ii au fost crescuți prima dată în orășelul Cannich, de lângă lacul Affric din Scoția. Mulți ani la rând a existat o controversă legată de rasele din care au rezultat Golden Retriever-ii. Printre primele mituri legate de originea acestor câini se referea la faptul că Golden Retriever-ii provin dintr-un lot de câini ciobănești aduși în Marea Britanie de o trupă de circ din Rusia. Dezvoltarea armelor de foc începând cu secolul al XIX a făcut ca tot mai multe păsări care erau vânate de la mare distanță să fie greu de recuperat de către vânători. După ce dresajul pentru recuperarea vânatului a eșuat în cazul raselor folosite deja la vânătoarea de iepuri și vulpi, a devenit evident faptul că era nevoie de o rasă de câini care să fie specializată doar în recuperarea vânatului înaripat.

Primele exemplare de Golden Retriever au rezultat din încrucișarea unui retriever cu păr lung de culoare galbenă cu o femelă de Tweed Water Spaniel cu păr scurt (o rasă dispărută acum dar foarte populară la mijlocul anilor 1800). Rasa modernă e evoluat dintr-un program de încrucișări care a mai inclus și exemplare de Irish Setter, Bloodhound și Newfoundland. Golden Retriever-ii au fost aceptati de Kennel Club-ul Britanic în 1903 și primele exemplare au fost înscrise la expoziții de profil începând cu 1908. Recunoașterea în Canada a venit în 1881 iar în Statele Unite ale Americii în anul 1894.

Aspect

Golden Retriever este un câine de talie medie spre mare. Corpul este musculos și bine proporționat. Capul este lat iar nasul este negru sau maroniu. Ochii sunt ovali, de culoare închisă, cu o privire ce denotă siguranță. Urechile de mărime medie sunt lăsate pe lângă cap. Coada groasă, de lungime medie, este purtată ridicată dar nu mai sus de linia spatelui. Blana este moale și impermeabilă, iar firele de păr sunt drepte sau ondulate. Pe gât, abdomen, picioare, piept și coadă blana este mai lungă. Părul poate avea diferite nuanțe de auriu, existând exemplare care au și o pată albă pe piept.

Un Golden Retriever mascul poate avea la maturitate o înălțime de 60 de centrimetri în timp ce femela poate atinge la greabăn 56 de centrimetri. Greutatea medie a acestor câini este de 30 de kilograme.

Temperament

Temperamentul câinilor Golden Retriever reprezintă una dintre principalele motive pentru care această rasă este atât de populară. Nu se atașează de o singură persoană și se înțeleg la fel de bine și cu membrii familiei cât și cu străinii. Această caracteristică face ca Golden Retriever-ii să nu fie recomandați pentru pază. Manifestările de violentă față de oameni sau animale sunt de neacceptat pentru Golden Retriever iar timiditatea sau nervozitatea nu caracterizează deloc această rasă. Un Golden Retriever trebuie să fie calm, foarte inteligent și să caute permanent mulțumirea stăpânului.

Câinii din rasa Golden Retriever sunt recunoscuți pentru răbdarea pe care o au cu copiii. Golden Retriever-ii se pot concentra foarte bine asupra diferitelor sarcini pe care le primesc și vor munci până la epuizare. Astfel că proprietarii acestor câini trebuie să fie atenți să nu-și solicite fizic prea mult animalul de companie. Metodele de dresaj prea ferme nu sunt necesare în cazul Golden Retriever-ilor pentru că aceste patrupede învață orice comandă fără prea mult efort. Femelele sunt cunoscute ca foarte bune mame pentru pui din alte specii.

Particularități

Blana unui Golden Retriever trebuie periată regulat. Acești câini adoră să alerge, să înoate și să recupereze diferite jucării. Mișcarea regulată este necesară și pentru că Golden Retriever-ii pot deveni supraponderali. Se adaptează foarte bine și la viața de apartament însă îi trebuie asigurată destulă mișcare. În ceea ce privește sănătatea, Golden Retriever-ii nu sunt predispuși la multe afecțiuni. Totuși, cele mai întâlnite boli la acești câini sunt: torsiunea gastrică, displazia de șold, epilepsia, cataracta și diabetul. Media de vârstă a Golden Retriever-ilor este de 12 ani.

de Mihail Grigore
Foto: Public Domain