[Rase de câini] Bulldog francez

Bulldog francez (Bouledogue Français) – extras din standardul FCI:

„Tipul este de molossian de dimensiuni mici. Un câine puternic pentru dimensiunile sale mici, scurt, îndesat, compact în toate proporțiile sale, cu blană netedă, cu un nas teșit, urechi ridicate și o coadă natural scurtă. Trebuie să aibă aspectul unui câine activ, inteligent, foarte musculos, de o construcție compactă, cu o structură osoasă solidă. Nicio caracteristică nu este exagerată în comparație cu celelalte, ceea ce ar putea strica armonia generală a câinelui, în aparență și în mișcare”.

Bulldog francez (Bouledogue Français) – descrierea AKC:

„Bulldogul francez seamănă cu un buldog în miniatură, cu excepția urechilor mari, erecte, care sunt caracteristice rasei. Capul este mare și pătrat, cu riduri grele, rulate desupra nasului extrem de scurt. Corpul, sub blana neted[, strălucitoare, este compact și musculos.

Inteligent și afectuos, „Francezul” este plin de farmec. Câini în general tăcuți, buldogii francezi nu latră prea mult. Vigilența lor îi face să fie excelenți câini de pază. Se adaptează fericiți la viața cu persoane singure, cupluri sau familii și nu necesită multe exerciții în aer liber. Se înțeleg bine cu alte animale și se împrietenesc cu bucurie cu oamenii”.

Cu alte cuvinte, iată un cățel de talie mică, cu blăniță strălucitoare, dar care are forță, musculatură compactă și corp solid, precum și un aspect de mic războinic, bine fixat pe cele patru labe zdravene, orice-ar fi. Urechile îi stau ciulite continuu, bulldogul francez fiind mereu în alertă, dar fără să fie agitat. Botul lat și dinții mari pentru proporțiile lui îl fac să fie comparat cu un mic crocodil. Mușcătura este puternică, bulldogul francez fiind genul de câine care ține cu strășnicie în fălci ceea ce a apucat. Motiv pentru care sunt entuziasmați și nu cedează când cineva se joacă cu ei controversatul „tug of war„.

Prietenos în ciuda dotărilor războinice, bulldogul francez nu-ți va mânca pisica și nu-ți va mușca cel mai bun prieten venit în vizită (decât dacă nu îl socializezi corespunzător). Este un câine ideal pentru persoanele sedentare și pentru cei care nu au foarte mult timp de plimbări lungi pe afară, dar, cu toate astea, nu trebuie neglijat. Bulldogul francez este un câine plin de energie, pe care trebuie s-o consume cumva. Dacă este lăsat singur prea mult timp, poate dezvolta comportamente distructive . Chiar dacă nu o să latre cu orele, cum fac alți câini, va găsi alte modalități să se amuze, iar piciorul mesei poate fi interesant de ros în absența stăpânilor.

Confuzii cu alte rase

Bulldogul francez seamănă cu celebrul Pug, drept pentru care este și confundat cu acesta, dar există diferențe fundamentale între cele două rase, începând cu textura părului și culoarea blănii, și terminând cu aspectul și poziția urechilor și a cozii.

Linkuri utile despre bulldog francez:

Leave a Reply