Boli care se transmit de la iepure la om

Ca orice animal, și iepurele de casă poate fi purtător, adeseori asimptomatic, al unor boli care, pentru om, sunt neplăcute și chiar periculoase. O atenție deosebită trebuie în cazul persoanelor cu imunitate scăzută (bolnavi cronic, persoane în vârstă) și gravidelor. Iată câteva dintre cele mai periculoase și mai frecvente zoonoze transmise ușor de la iepure la om:

Boala Lyme

Iepurele, mai ales dacă are acces la exterior, în iarbă, poate fi parazitat de căpușe, ca și câinele. Căpușele sunt purtătorii unei boli deosebit de periculoase, care afectează omul neurologic și nu numai, și care se tratează doar cu cure extinse de antibiotic. Această boală bacteriană foarte periculoasă este Boala Lyme (borelioza) și se transmite prin mușcătura căpușelor care o poartă, și care pot sta pe iepure.

Cum te protejezi?

Nu lăsa iepurele afară decât dacă ai luat măsurile necesare pentru deparazitare continuă. Verifică de fiecare dată blana iepurelui când vine de afară, cu atenție pentru că o căpușă abia fixată este mică și se vede greu, mai ales la iepurii cu blană lungă.

Tularemia

Numită și febra iepurelui, și aceasta este o infecție bacteriană care se transmite prin mușcătura căpușelor și prin contactul cu animalul purtător. Este deosebit de contagioasă și provoacă simptome febrile cu afectare la nivel pulmonar și ocular, și poate provoca ulcerații la nivelul pielii, la locul mușcăturii / zgârieturii. Tularemia se transmite și de la animalul mort dacă acesta este atins, iar vânătorii sunt o categorie afectată des de această boală.

Cum te protejezi?

Deparazitează iepurele înainte de a-l lăsa liber prin grădină. Vizitează periodic veterinarul pentru controale de rutină. Dacă găsești un iepure pe câmp, nu-l atinge. Dacă animalul este rănit și vrei să-i acorzi primul ajutor, asigură-te că nu poți fi mușcat sau zgâriat de acesta, poartă mănuși sau alt echipament care să te protejeze și spală-te imediat cu un săpun antibacterian.

Tricofiția (pecinginea)

Aceasta este o infecție fungică ce provoacă la om inclusiv căderea părului din zonele afectate, care poate fi ireversibilă în anumite cazuri. Este o boală care apare în general la fermieri, care intră în contact cu multe animale în condiții de supraaglomerare și igienă incorectă, dar poate afecta și persoanele care au dobândit un iepure de casă de la o astfel de fermă sau din magazinele de animale.

Cum te protejezi?

Nu atinge animale al căror aspect lasă de dorit – animalele cu păr năclăit, uscat, în dezordine sau lipsă au sigur o afecțiune a pielii sau sunt neglijate, ceea ce aproape întotdeauna duce la îmbolnăviri. Nu cumpăra animale din petshopuri sau, dacă faci acest lucru, vizitează imediat medicul veterinar, care te va sfătui ce să faci. Iar dacă ești fermier, asigură igiena animalelor, nu folosi cuști și evită supraaglomerarea.

Leave a Reply