Respirația de carnivor nu are cum să miroasă a trandafiri, iar pisica nu face excepție de la regulă. Chiar dacă e perfect sănătoasă, gura pisicii are mereu un miros caracteristic și nu foarte plăcut pentru om, iar acesta este mai pronunțat și mai nuanțat după ce pisica tocmai a mâncat ceva. Respirația pisicii va mirosi diferit, în funcție de ce mănâncă – dacă a primit o conservă sau un pliculeț cu hrană umedă, mirosul va fi diferit de cel de după crochete cu pește sau de după carne crudă.
În mod normal, cine are o pisică sănătoasă nu simte mirosul respirației acesteia decât atunci când pisica se hotărăște să caște exact când omul își apropie nasul de ea sau dacă pisica se decide brusc să muște nasul omului (pentru că s-a apropiat prea mult, de exemplu). Și, pentru că este de așteptat ca mirosul gurii pisicii să nu fie cel mai plăcut, iar omul nu are prea des nici dorința, nici ocazia să-l simtă, se poate ca schimbările subtile, care pot semnala probleme de sănătate încă din stadiu incipient, să poată trece neobservate.
Mirosul gurii pisicii poate semnala probleme de sănătate
Poate nu e cel mai plăcut lucru, dar este bine să știți care este mirosul pe care îl are respirația pisicii atunci când este sănătoasă. Astfel, veți putea să observați orice schimbare și veți putea lua măsurile necesare pentru sănătatea ei.
Ce trebuie să faceți dacă gura pisicii miroase urât?
Dacă sesizați o modificare a mirosului normal al respirației pisicii (dacă devine mai intens, dacă miroase altfel, dacă miroase tot timpul), trebuie să duceți pisica la medicul veterinar. Acesta o va examina și va afla dacă este ceva în neregulă și, în funcție de problemă, va putea prescrie un tratament corespunzător. Nu amânați vizita la veterinar, pentru că pisicile sunt animale care pot suferi în tăcere și, uneori, micile schimbări pot fi unicele semne pe care le dau înainte ca problemele lor de sănătate să se agraveze și să devină greu sau imposibil de tratat.
Respirația pisicii: mirosuri diverse, probleme diverse
Respirația pisicii miroase a gură nespălată
Aceasta este cea mai frecventă problemă indicată de mirosul neplăcut al respirației la pisică și apare mai frecvent la pisicile care primesc mai degrabă hrană umedă decât hrană uscată. Dacă respirația pisicii miroase ca respirația umană de dimineață de dinainte de spălatul pe dinți, pisica ar putea suferi de o afecțiune gingivală. Cauzele afecțiunilor gingivale sunt, în general, bacteriile care colonizează gura animalului și care, ca și la om, cauzează probleme atât pentru gingie, cât și pentru dinți, pe care formează în timp depozite care se întăresc, se transformă în tartru, greu de îndepărtat.
Din păcate, pisica este un animal care se zbate, scuipă și zgârie, deci nu poate fi spălată pe dinți cu forța. La pisicile docile, problema se rezolvă cu spălarea dinților periodic (o dată pe săptămână, cu produse speciale care se găsesc în magazinele dedicate animalelor) sau cu periaj la medicul veterinar. La pisicile încăpățânate se pot folosi spray-uri speciale pentru aceste situații. Un puf conform prospectului poate îmbunătăți vizibil sănătatea gingiilor, chiar dacă pisica va fugi supărată prin casă imediat după fiecare administrare.
Respirația pisicii miroase „dulceag”
Dacă simțiți un miros de fructe fermentate sau un iz dulceag, acesta ar putea fi un semn că pisica suferă de diabet, o afecțiune des întâlnită și la pisici, nu doar la om. Depistat la timp, diabetul poate fi de obicei controlat cu o dietă adecvată și medicamentos, așadar nu ezitați să mergeți cu pisica la veterinar.
Semne suplimentare de diabet la pisici:
- sete excesivă (animalul bea multă apă),
- urinare frecventă și cu volum crescut (animalul face mai mult pipi ca de obicei și mai des și, mai ales la pisicile bătrâne, „scapă” pe lângă litieră sau „are accidente” prin diverse părți ale casei) și
- pierderea în greutate (pofta de mâncare nu este modificată sau este char crescută, animalul mănâncă normal, dar slăbește).
Respirația pisicii miroase a vomă
Dacă respirația pisicii miroase a vomă, este posibil ca aceasta să aibă probleme hepatice. Pisicile care au acces nesupravegheat la exterior, cele hrănite cu ce se găsește prin casă și cele care fură mâncare nepotrivită pot avea, mai devreme sau mai târziu, probleme cu ficatul. Adesea, dacă situația nu este deja deosebit de gravă, medicul veterinar poate recomanda o dietă specială și supravegherea strictă a alimentelor la care pisica are acces. În alte cazuri, tratamentul poate fi mult mai complex. Netratate, problemele ficatului pot duce la moartea pisicii.
Semne suplimentare de probleme hepatice la pisici:
- abdomen rotund (burtă cu aspect umflat),
- poftă scăzută de mâncare (pierderea apetitului este un simptom comun multor boli),
- apatie (pisica este mai puțin activă, doarme mai mult decât de obicei – greu de observat la un animal care doarme sănătos 16 ore zilnic!) și
- icter (mucoase gingivale gălbui, marginile ochilor gălbui).
Respirația pisicii miroase a urină
Dacă pisica are probleme cu rinichii, unul dintre semne este respirația cu miros specific, ca de amoniac. Unele probleme renale se pot trata cu o dietă corespunzătoare și medicamentos, altele pot fi însă foarte grave și pot cauza chiar moartea pisicii. Orice zi contează, așadar nu amânați vizita la veterinar!
Semne suplimentare de probleme renale la pisici:
- poftă scăzută de mâncare (sau apariția „mofturilor”),
- sete excesivă (animalul bea multă apă) și
- urinare frecventă, uneori cu volum crescut, alteori doar frecventă (pisica este mai mereu la litieră și, mai ales la pisicile bătrâne, apar locuri diferite prin casă preferate pentru urinare).
În concluzie
- Familiarizați-vă cu mirosul gurii pisicii atunci când este sănătoasă, pentru a putea observa schimbările imediat ce apar.
- Faceți-vă un obicei de a examina periodic mirosul gurii pisicii – chiar dacă nu e ceva plăcut de făcut, depistarea la timp a problemelor de sănătate poate salva calitatea vieții și chiar viața pisicii!
- Programați vizite periodice la veterinar, mai ales după ce pisica intră la categoria „Senior”, adică după 7, 8 ani. Analizele periodice și consultul medical de rutină pot ajuta la depistarea din timp a unor eventuale probleme de sănătate.
- Mergeți la medicul veterinar IMEDIAT ce vi se pare ceva suspect. Fiecare zi contează!