Probleme de sănătate ale chinchilei

Există mai multe probleme de sănătate care pot afecta o chinchila. Printre măsurile preventive pe care le poate lua proprietarul unei astfel de rozătoare se numără aprovizionarea cu apă curată și o dietă adecvată. De asemenea, pentru a avea o stare de sănătate bună, chinchilele trebuie să facă multă mișcare. Cele mai întâlnite afecțiuni ale chinchilei sunt crizele de hipertermie, probleme dentare și complicațiile digestive.

Hipertermia

Chinchilele au o blană deasă ce le este necesară în munții Anzii, unde se află habitatul lor natural. Din păcate, această caracteristică poate duce la hipertermie, dacă temperatură depășește 24 de grade Celsius. Simptome ale unei crize de hipertermie includ gâfâitul iar animalul se poate întinde pe o parte. Având în vedere că chinchilele sunt animale foarte active, aceste semne ale hipertermiei sunt foarte ușor de identificat. Cea mai bună variantă pentru a evita pericolul unei supraîncălziri este achiziționarea unor pietre pe care animalul se poate răcori. După apariția primelor simptome, trebuie să mergeți cât mai repede cu patrupedul la un medic veterinar, această afecțiune putând fi fatală.

Probleme cu dantura

Chinchilele au aceeași problemă ca orice altă rozătoare când vine vorba de dantură: dinții acestor animale cresc încontinuu. Oferirea unui obiect de ros este esențială. Malocluzia, sau alinierea inexactă a dinților, poate cauza probleme serioase de sănătate la o chinchila. Dacă dinții din față au crescut unul peste altul, medicul veterinar îl poate tăia pe cel de deasupra. Dacă însă alinierea greșită afectează molării, atunci rozătoarea este în pericol de moarte. Simptome ale acestei probleme de sănătate includ salivare excesivă, ochii umezi, pierderea în greutate și a apetitului. Ochii permanent umezi sunt cauzați de apropierea molarilor de orbite. Și dieta joacă un rol important în creșterea corectă a dinților. Hrana bogată în zahăr și săracă în calciu este deseori vinovată pentru problemele cu dantură.

Complicațiile digestive

Aparatul digestiv al chinchilelor este foarte sensibil. Cea mai bună metodă să evitați problemele digestive este să vă asigurați că hrana și apa animalului nu sunt contaminate. Bacteriile pot crește pe stica cu apă sau vasul de mâncarea, dacă nu sunt curățate cum trebuie.

Constipația este o afecțiune des întâlnită la chinchile. Fânul este esențial în dieta unei chinchile și va ajuta în combaterea constipației. Stresul mutării într-o nouă casă sau introducerea unei noi chinchila pot cauza constipația. Dacă animalul este afectat, asigurați-vă ca primește apă, hrană și fân proaspete, îndepărtați sursa de stres și permiteți chinchilei să facă multă mișcare. Dacă problema de sănătate nu dispare, animalul trebuie consultat imediat de un medic veterinar.

Diareea este deseori cauzată de dieta inadecvată care include în general un exces de mâncare. Alte posibile cauze sunt fânul mucegăit sau apa și mâncarea contaminate. Dacă diareea nu dispare, chinchila poate suferi de enterită, sau o inflamare a mucoasei intestinale. Din fericire există tratament medicamentos pentru această afecțiune.

Balonarea este un semn tipic al lipsei de mișcare. Este foarte important ca chinchilei să i se permită să alerge în afara propriei cuști, mai ales dacă aceasta din urmă este de mici dimensiuni. Ca și în cazul altor probleme de sănătate, asigurați-vă că rozătoarea are la dispoziție mâncare și apă proaspete. Atunci când chinchila este balonată, scaunele vor fi acoperite de un strat moale.

 

Mihail Grigore
Foto: Public Domain