Înainte de a vă decide dacă să vă înmulțiți familia de gerbili sau nu, gândiți-vă că aceștia, ca mai toate rozătoarele, pot da naștere unui număr mare de pui, pe care, la un moment dat, va trebui să-i dați, bineînțeles în cazul în care nu vreți să aveți o crescătorie de gerbili. După ce ați epuizat lista de prieteni și cunoștințe care și-ar dori un animăluț, luați în calcul și varianta de a-i duce la un pet-shop, studiați mai întâi magazinul și vedeți cum sunt îngrijite celelalte animale-nu toate magazinele de acest gen sunt conduse de cunoscători sau de iubitori de animale.
Femela și masculul trebuie puși în aceeași cușcă la o vârstă fragedă, 6-8 săptămâni, deoarece adulții au tendința de a se bate între ei dacă nu se cunosc.
Deosebirea între sexe este ușor de observat chiar și de un necunoscător; în primul rând, distanța dintre canalul urinar și cel anal este mai mare la masculi decât la femele; masculii mai prezintă și o „umflătura” sub coadă-acesta este scrotul, la femele acesta este absent. Diferențele între sexe se pot observa începând cu vârsta de 3 săptămâni, dar cel mai bine se observă după 6-7 săptămâni.
Marea majoritate a gerbililor devin maturi sexual începând cu vârstă de 3 luni. Dacă împerecheați o femelă tânără cu un mascul mai în vârstă, aceasta poate da naștere puilor mai devreme decât dacă ar fi fost împerecheata cu un mascul de vârsta ei. Unele perechi de gerbili se înmulțesc mai repede, la altele poate dura ceva mai mult, în unele cazuri chiar și un an până la primii pui.
Odată ce a ajuns la vârsta maturității sexuale, perioadele de împerechere au o distanță mică între ele, 4-6 zile ; femela, ca și în cazul altor rozătoare, poate rămâne însărcinată iar, imediat după naștere.
Perioada de reproducere, în cazul gerbilului este foarte mică în comparație cu a altor animale; pe tot parcursul vieții ei au doar 18 luni de fertilitate, unele perechi pot da naștere mai multor „serii” de pui, altele se reproduc doar o singură dată. Femela poate deveni mai puțin fertilă cu timpul și poate avea pui mai mici, mai puțin dezvoltați, pe măsură ce îmbătrânește.
Perioada de gestație durează în general între 21 și 25 de zile, se poate prelungi însă și până la 43 de zile dacă femela încă alăptează seria precedentă de pui. Nu prea aveți cum să vă dați seama dacă gerbilul este gestant decât cu câteva zile înainte de naștere. Puii sunt născuți fără păr, orbi și întru totul dependenți de părinții lor. În medie femela da naștere la 5-6 pui, dar orice număr de pui cuprins între 3 și 9 este normal.
Gerbilul, în ceea ce privește nașterea, este un animal ușor de întreținut, nu ridică probleme speciale în momentul nașterii; de obicei nașterea se produce în primele ore ale dimineții, travaliul poate dura câteva ore. Ocaziile în care travaliul nu se desfășoară în condiții normale sunt foarte rare. Dacă acest lucru însă se întâmplă, intervenția imediată a medicului este obligatorie deoarece, fără ajutorul acestuia, femela va muri. Așa cum am mai precizat, aceste episoade neplăcute sunt foarte rare-tot ce aveți de făcut în timpul unei nașteri normale este să-i asigurați mamei o cantitate substanțială de hrană și de apă proaspete.
Dacă în cazul altor rozătoare masculul trebuie izolat de mamă și de pui, în cazul gerbilului nu este necesar să faceți acest lucru decât dacă vreți să opriți procrearea. Masculul joacă un rol activ în creșterea puilor, el ajută mama la curățarea și încălzirea puilor; dacă imediat după naștere îi separați, introducerea lui ulterioară în cuib poate fi dificilă deoarece există posibilitatea ca femela să nu-l accepte.
Dacă nu mai doriți alți pui atunci este bine să separați femela de mascul; cum gerbilul este un animal social, nu-l lăsați singur în cușcă, atâta timp cât puii încă mai sunt alături de părinții lor puteți pune într-o cușcă puii de sex feminin împreună cu mama și în altă cușcă puii de sex masculin împreună cu tatăl. O altă variantă ar fi castrarea masculului, această operație nu are efecte secundare.
Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM