Aceste animalutze își au originea în Anzii sud americani, iar dacă astăzi există mii de crescătorii de chinchila în întreaga lume, la începutul secolului 20, datorită vânatului excesiv, această rasă era pe cale de dispariție; mulțumită inginerului american Mathias F. Chapman această rasă există și astăzi, el fiind primul crescător de chinchila din lume.
Cine își dorește un animal de companie micuț, care nu necesită îngrijiri speciale, trebuie să ia în serios opțiunea de a cumpără un pui de chinchila; este ideal să-l luați de la o vârstă cât mai fragedă (2-4 luni) pentru a se obișnui cu dumneavoastră.
Este un animal jucăuș, grăsuț, extrem de agreabil și drăguț, datorită ochilor mari, urechilor rotunde, blănii fine și strălucitoare și nu în ultimul rând datorită curiozității și insistenței de care dă dovadă atunci când vrea să obțină ceva. Toate aceste calități fac din chinchila un animal fermecător, dorit ca animal de companie de foarte mulți iubitori de animale. Chinchilele sunt animale extrem de sociabile, se remarcă prin personalitatea lor diferită de la o chinchila la alta, devenind surprinzător de repede adevărați membri al familiei.
Îngrijirea
Chinchilele sunt foarte ușor de întreținut, necesitând un minim de timp și investiție. Singura condiție cerută este rigurozitatea, pentru a avea un animal sănătos care să răspundă așteptărilor dumneavoastră. Se înțeleg foarte bine cu copiii iar în momentul în care dobândesc încredere în stăpân vor fi de nedezlipit de lângă acesta. Puii sunt extrem de sociabili de aceea este recomandat să luați un pui în loc de un animal adult, acesta din urmă se va adapta într-o perioadă mai lungă de timp cu noii stăpâni. De asemenea, dacă adoptați o chinchila adultă care provine dintr-o crescătorie, adaptarea cu noul mediu îi va fi destul de dificilă, în crescătorii în general animalutzele fiind mult mai puțin obișnuite cu afecțiunea umană.
Hrana este formată în general din concentrate care le aduc aportul necesar de vitamine și minerale, iar săptămânal este bine să mănânce fân sau lucernă, care ajută la tocirea incisivilor – special pentru acest scop se găsesc în comerț și pietre speciale pentru rozătoare.
Pentru ca chinchilele să-și păstreze blana deasă și lucioasă este necesar să le asigurați condiții optime de “baie”, baia pentru chinchila înseamnă o “bălăceală” în nisip, dar nu orice fel de nisip – trebuie să procurați din magazinele de specialitate nisip comparabil cu zonele din care provine chinchila. “Baia” se face seara, odată cu hrănirea și curățarea cuștii, iar cantitatea de nisip necesară pentru o “baie” este infimă, variind între 2 și 5 g.
Pentru a avea un animal sănătos este nevoie o îngrijire atentă, cele mai importante reguli sunt:
- asigurați-vă că hrana și fânul sunt proaspete
- schimbați apa zilnic
- curățați vasele de apă și hrană cât mai des curățați cușca periodic
- evitați schimbarea frecventă a mediului
- evitați hrana bogată în grăsimi și ulei
Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM
Animalutze.COM,
sub NICIO formă și în NICIO circumstanță
NU încurajează
creșterea chinchilelor pentru blană.