Snowshoe

Despre rasa Snowshoe

Snowshoe este o rasă de pisici relativ nouă, cu originile în Statele Unite ale Americii. Primele pisici din rasa Snowshoe au apărut în orașul Philadelphia, când una din Siamezele unei crescătoare a născut trei pui cu un model de culori aparte. Proprietara puilor a început să își promoveze exemplarele originale.

Au urmat mai multe programe de înmulțire selectivă și eforturi pentru recunoașterea din partea asociațiilor feline din SUA. Chiar dacă există de mai bine de 45 de ani, pisicile Snowshoe sunt destul de rare din cauza faptului că modelul specific al blănii este greu de obținut. Cu toate acestea, rasa devine din ce în ce mai populară în SUA și Europa.

Istorie

În anii 1960, o pisica Siameză care aparținea crescătoarei Dorothy Hinds-Daugherty a născut trei pui cu blana albă pe picioare. Intrigată de aspectul unic al pisoiașilor, crescătoarea a început să înmulțească selectiv pisici cu același model de blană, folosind Siameze cu exemplare bicolore de American Shorthair. Hinds-Daugherty a dat numele rasei (snow = zăpadă, shoe = pantof) inspirată de lăbuțele albe ale exemplarelor. Hinds-Daugherty a renunțat la creșterea de pisici Snowshoe după ce participat la mai multe expoziții feline unde rasa nu a fost recunoscută.

Eforturile crescătoarei din Philadelphia au fost preluate de Vikki Olander, care a reușit să obțină statutul de rasă experimentală din partea Asociației Feline Americane în 1974. Tot Olander a redactat prima descriere a exemplarelor standard de Snowshoe. În 1993, pisicile Snowshoe au fost recunoscute ca rasă de către Asociația Felină Internațională.

Aspect

Rase de pisici - pisicile Snowshoe
Pisica Snowshoe

Urechile acestor pisici au o mărime medie, având vârfurile puțin rotunjite iar capul este de obicei de formă triunghiulară. Ochii au formă ovală și sunt orientați spre bazele urechilor. Masculii sunt puțin mai mari decât femelele, însă nu depășesc dimensiunile unei pisici obișnuite. Greutatea medie a pisicilor Snowshoe variază între 2.5 și 5.5 kilograme.

Lăbuțele sunt ovale, cele din față având cinci degete iar cele din spate patru. Lungimea cozii unei Snowshoe este proporțională cu cea a corpului și se îngustează ușor spre vârf. Blana scurtă prezintă zone albe pe picioare și un tipar în forma literei V întors, din centrul frunții către bot. Culorile acceptate pentru părul acestor pisici sunt albastru, liliachiu, cafeniu și ciocolatiu.

Temperament

Pisicile din rasa Snowshoe sunt în general foarte afectuoase și liniștite. Se bucură de compania și de atenția oamenilor. Se înțeleg foarte bine cu copiii și cu celelalte animale de companie. Aceste pisici sunt foarte sociabile și docile, arătând mult devotament față de proprietarii lor. Tocmai aceste calități fac din pisicile Snowshoe animale de casă care nu suportă să stea singure perioade foarte mari de timp. Această situație poate fi evitată prin achiziționarea unei a două pisici pentru companie.

Pisicile Snowshoe își pot exprima dorințele și dezaprobările prin mieunat, însă nu sunt la fel de gălăgioase precum Siamezele. Mulți proprietari de Snowshoe au mărturisit că aceste feline sunt foarte inteligente, reușind să învețe trucuri sau să deschidă diferite tipuri de uși. Acestor pisici le place apa, în special cea curgătoare și, ocazional, chiar vor înota. Deși au un temperament activ, pisicile Snowshoe nu devin repede neliniștite sau agitate. Aceste feline au o slăbiciune pentru locurile înalte din casă.

Caracteristici

Blana scurtă a pisicilor Snowshoe nu necesită o îngrijire specială însă felinele se bucură de atenția acordată în timpul periajului. În mod normal, pisicile Snowshoe sunt destul de rezistente la boli, neprezentând afecțiuni specifice. Totuși, după vârsta de 8 ani verificarea medicală periodică este necesară pentru a evita probleme renale și dentare. O pisică Snowshoe poate trăi până la 15 ani, însă speranța medie de viață este de 10 ani.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain