Pisicii îi cade prea mult păr – e bolnavă?

”Am și eu o întrebare pt dumneavoastră. Am acasă o pisică siameză (motan), vârsta 3 ani jumate, și nu mai știu ce să fac cu ea pt că îi cade foarte tare părul. Menționez că pisica este periată de către părinții mei de 2-3 ori pe zi, dar fără rezultate.

Vă rog dacă puteți, să-mi dați ceva sfaturi, sau eu știu … ceva medicamente să-i cumpăr.

Vă mulțumesc”.

_______________________

Din fotografie, pisica pare sănătoasă, deci este posibil că ceea ce percepeți ca fiind o cădere în exces a părului să fie de fapt ceva foarte normal-în mediul natural, pisicile au două perioade de năpârlire masivă pe an, primăvara și toamna; această năpârlire sezonieră are rolul de a pregăti pisica pentru anotimpul cald și rece-primăvara cade părul de iarnă și pisica se „îmbrăca” mai subțire, pentru vară; toamna cade părul de vară și pisica se „îmbracă” mai gros, pentru iarnă. Pisicile de apartament în mare parte „respectă” acest ritual al năpârlirii sezoniere, dar există unele pisici care, datorită faptului ca trăiesc într-un mediu cu temperatură relativ constantă pe toată perioada anului, „uită” să năpârlească mai mult primăvara și toamna și năpârlesc în cantitate constantă, continuu, pe tot parcursul anului. Perierea în acest caz este unica soluție.

Totuși, dacă vi se pare că pisică pierde o cantitate mult prea mare de păr, este recomandabil să o duceți la medicul veterinar care o poate consulta și poate stabili un diagnostic și un tratament adecvat în cazul în care năpârlirea în exces este cauzată de o problemă de sănătate.

Leave a Reply