Exotic Shorthair – „Persana” în pijamale

Rase de pisici - pisica Exotic Shorthair
Pisica Exotic Shorthair

Rasa Exotic shorthair este o rasă creată de om prin încrucișări numeroase efectuate de crescători între pisici din rasa Persană și alte rase cu păr scurt. Supranumită ,,Persana în pijamale” sau ,,Persana omului leneș”, Exotic shorthair pastreza temperamentul afectuos și calm al acestora, însă necesită mult mai puține îngrijiri.

Înfățișare

Această rasă păstrează toate caracteristicile standardului Persanelor, mai puțin lungimea părului. În ceea ce privește culoarea, se poate întâlni exotic shorthair în orice varietate de culoare existentă la persane. Blana exoticelor este scurtă, densă, cu o aparență de pluș. Datorită pufului de la bază, părul stă înfoiat în permanență. Firul de păr depășește lungimea acestuia la alte rase cu păr scurt. Nasul turtit și ochii mari moșteniți de la persane, împreună cu blana de pluș îi dau unui pisoi Exotic Shorthair aspectul unui ursuleț de pluș.

Comportament

Rase de pisici - pisica Exotic Shorthair

Pisicile Exotic shorthair au moștenit de la Persane comportamentul calm al acestora, dar prezența printre strămoșii lor a altor rase precum Albastru de Rusia, îi dau unei pisici Exotic shorthair o mai multă vioiciune. Aceste pisici sunt cunoscute, de asemenea, ca fiind foarte tăcute.

Îngrijire

Pe lângă aspectul și comportamentul moștenit, pisicile Exotic shorthair au și problemele Persanelor și anume sensibilitatea ochilor și nasului ceea ce implică o îngrijire foarte atentă din partea stăpânului. Îngrijirea ochilor presupune ștergerea acestora cel puțin o dată pe zi cu o soluție specială. În ceea ce privește blana, aceasta poate fi pieptănată de două ori pe săptămână cu condiția folosirii unei perii cu dinți de metal.

O altă problemă ,,moștenită” de la Persane este PKD, o boală a rinichilor ce poate conduce în anumite situații chiar la o moarte prematură.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com