Pisica plimbăreață

Părerile conform cărora o pisică ar trebui ținută în casă sau afară sunt împărțite; este adevărat că ținând pisică în casă ea va fi ferită de o serie de pericole cum ar fi: să fie lovită de o mașină, să fie rănită de alți oameni sau animale, să contracteze diverse boli sau să se infesteze cu paraziți. Pe de altă parte, prin natura lor, pisicile au o adevărată plăcere să exploreze tot felul de locuri.

O situație convenabilă atât pentru stăpân, cât și pentru pisică este aceea în care pisica are voie să iasă din casă, dar sub supravegherea stăpânului. Există mai multe variante de supraveghere: o lăsați afară într-o curte îngrădită – dacă spațiul va permite, sau folosiți o lesă cu ham. Dacă optați pentru cea de-a două variantă țineți minte că o pisică nu va merge după dumneavoastră ci dumneavstra după ea – lăsați-o să meargă în ce direcție vrea ea. Dacă gardul din curte este în așa fel construit încât pisică să nu se poată cățăra pe el, atunci puteți să o lăsați liniștiți afară, ca să evitați o activitate de rutină-și anume să închideți și să deschideți ușa de multe ori – puteți amenaja o ușă pentru pisică, în ușa dumneavoastră de la intrare, în partea de jos, lăsați o porțiune pătrată liberă, acoperită cu o folie de cauciuc; pe acolo ea va ieși și intră ori de câte ori are chef.

Dacă aveți o pisică plimabreață, luați o serie de măsuri de siguranță cum ar fi cele de mai sus; pe lângă acestea, pentru orice eventualitate, ar trebui să mai poarte și o plăcuța sau un bănuț de identificare cu telefonul și adresa stăpânului.

Dacă pisica dumneavoastră este plimbăreață și dispare, primul loc în care trebuie să o căutați nu este în afara casei, ci chiar în casă. Multe pisici au obiceiul de a se ascunde și de a nu răspunde la apel.

Unde trebuie să o căutați:

  • în toate dulapurile, chiar și cele care vi se par mici sau inaccesibile sau cele pe care nu le-ați mai deschis de mult timp-pisicile sunt animale inteligente și, dacă vor, găsesc o modalitate de a se strecura în ele;
  • în genți și valize;
  • între dosarele din birou, în spatele cărților din bibilioteca
  • sub toate obiectele de mobilier, oricât de mic ar fi spațiul dintre acestea și podea;

Orice loc, oricât de strâmt, este perfect pentru ascunzătoarea unei pisici, nu vă gândiți că sunt prea mici, pisicile sunt suficient de elastice încât să reușească să se strecoare oriunde vor.

Dacă toate locurile din casă au fost epuizate, atunci cu siguranță ori ați omis să o căutați exact acolo unde s-a ascuns foarte bine ori a găsit o modalitate de a ieși din casă; unde și cum o căutați:

  • puneți afișe cu descrierea sau poza pisicii și adresa și numărul dumneavostră de telefon;
  • căutați pe toate străzile dimprejurul casei, perimetrul trebuie să fie destul de larg;
  • întrebați vecinii și persoanele care o știu dacă nu au văzut-o din întâmplare;
  • dacă în apropierea casei se află adăposturi pentru animale și cabinete veterinare întrebați și acolo și lăsați afișe cu pisica dispărută.
  • Nu uitați că poate fi speriată și poate să se ascundă în diverse locuri, căutați atent și strigați-o, la auzul unei voci cunoscute poate reacționa

Nu vă pierdeți speranța foarte repede, unii stăpâni și-au recuperat animalul pierdut după 4-5 săptămâni.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM

Leave a Reply