În zilele toride ale verii pisicile pot avea aceleași probleme cu căldură ca și stăpânii lor. Chiar dacă hipertermia este o problemă asociată mai degrabă cu câinii, și felinele pot fi afectate de temperaturile ridicate. Cele mai întâlnite simptome ale hipertermiei, pe lângă deshidratarea, sunt: gâfâitul, ritm cardiac crescut, probleme ale respirației sau hiperventilație (mai ales la rasele cu nasul scurt), letargie, vomare excesivă, diaree sau temperatură interioare ridicată (temperatura normală a unei pisici este de 38,5 grade Celsius).
Vă puteți ajuta pisica să evite efectele negative ale căldurii ținând-o în casă, într-o cameră racoroasă. Puteți să frecați corpul pisicii cu un prosop umed sau să îi puneți lăbuțele într-un vas cu apă rece. De asemenea, puteți să îi puneți o compresă rece pe piept pentru a o ajuta să scape de căldură. S-ar putea să se împotrivească la început, dar probabil că va începe să-i placă odată ce va înțelege intenția.
Asigurați-vă că pisica are mai multe vase cu apă de băut la dispoziție. Nu strică nici să puneți din când în când un cub cu gheață în apă. Cubul nu numai că va răci apa dar va trezi și interesul pisicuței. În mod ciudat, unele pisici afectate de căldură refuză să bea apa și se expun la pericolul deshidratării. În astfel de cazuri puteți să „forțați” pisica să bea, folosind o seringă. Totuși, nu trebuie să exagerați pentru că pisica poate avea de suferit. Puneți doar două picături de apă pe botul pisicii. Acestea o vor hidrata și îi vor trezi interesul pentru a bea de una singură.
De asemenea, este indicat să periați mai des blana pisicii în timpul verii, pentru a o aerisi. Cea mai bună variantă pentru păstrarea unei temperaturi optime în apartament este aparatul de aer condiționat. Dacă o astfel de soluție nu este disponibilă, puteți folosi un ventilator de interior. Totuși, trebuie să fiți precauți pentru ca pisicile își pot prinde o lăbuță în gratiile din față ventilatorului. Dacă pisica dumneavoastră arată vreun semn al hipertermiei, încercați să o răciți cât mai repede și apoi mergeți la un medic veterinar pentru un consult profesionist. Problemele cu temperaturile înalte trebuie luate foarte în serios pentru că pot fi fatale.
Pisicile albe sau care au fața și urechile de culoare albă sunt predispuse la insolație. Expunerea prelungită la soare poate cauza o formă de cancer, prezența cel mai des pe urechi sau nas. Primul semn al acestei afecțiuni este o inflamație care nu se vindecă sau care sângerează. Pisicile cu blana albă ar trebui ferite de lumina soarelui iar dacă nu există altă variantă îi puteți pune o soluție de protecție solară pe urechi și nas. Doctorul veterinar vă poate sfătui cu privire la unele produse care nu afectează pisica în cazul în care sunt înghițite.
Țineți minte că pisicile, ca și câinii, nu au glande sudoripare și se răcesc doar prin gâfâit. Reglarea temperaturii pentru animalele de casă depinde într-o mare măsură de stăpânii acestora.
Mihail Grigore
Foto: Public Domain