Achiziționarea primei dumneavoastră pisici înseamnă mai mult decât simpla alegere a unui prieten drăguț. Pisicile nu sunt chiar atât de independente pe cât cred unii oameni și trebuie să fiți conștienți de câteva noțiuni de bază înainte de a va împarți locuința cu o felină.
Adoptarea unei pisici vă poate aduce multă satisfacție dar și responsabilități față de animal. Înainte de a vă grăbi să luați drăgălașa pisicuță din vitrină (o greșeală în sine), încercați să vă documentați cât mai bine pentru a evita situațiile neplăcute. Rezultatele cercetărilor dumneavoastră se vor reflecta în relația foarte bună pe care o veți avea cu noul animal de companie. Urmează o listă cu mai întâlnite greșeli pe care oamenii le fac atunci când se hotărăsc să adopte o felină:
Vă hotărâți pe loc
Dacă ați cumpărat o haină și nu vi se potrivește, o puteți arunca la gunoi fără prea multe bătăi de cap. Dar când adoptați un animal de casă pentru a-l face o parte din familia dumneavoastră, lucrurile se complică serios. Adopția unei pisici este un angajament de durată, așa că gândiți-vă serios înainte de a lua o astfel de decizie.
Ignorați costurile unui stăpân responsabil
Adopția unei pisici poate, într-o oarecare măsură, fi comparată cu adopția unui copil. Nicio agenție de adopție nu ar încredința un copil unei persoane care nu este pregătită financiar pentru a oferi băiețelului sau fetiței cea mai bună îngrijire. Majoritatea adăposturilor și grupurilor de adopție nu fac niciun fel de investigație cu privire la situația financiară a persoanelor care doresc să adopte un animal de companie. Totuși, e de responsabilitatea dumneavoastră să asigurați pisicii adoptate cele mai bune condiții de trăi.
Neglijați nevoia de tratamente veterinare
Chiar dacă pisicile își pot reveni repede după afecțiuni minore, există cazuri în care probleme de sănătate pot duce la decesul animalului. Pisicile au nevoie de anumite vaccinuri (împotriva calicivirozei, rabiei sau rinotraheitei), de examinări anuale și, cu siguranță, au nevoie de intervenții de specialitate imediate în cazul unor urgențe. Una dintre prioritățile unui nou proprietar de pisici este să găsească un veterinar la care să meargă în cazul unor probleme de sănătate a felinei.
Faceți economie alegând mâncare ieftină
Banii economisiți atunci când cumpărați mâncare ieftină pentru pisici îi veți plăți înzecit pe îngrijire medicală. Pisicile sunt carnivore și au nevoie de multe proteine animale. Mulți producători de mâncare pentru pisici introduc grâu în hrana animalelor, pentru că este o sursă ieftină de proteine vegetale. Alegeți mâncarea pentru pisica dumneavoastră în funcție de bugetul pe care îl aveți la dispoziție, însă nu puneți economisi în fața sănătății animalului de companie. Veți descoperi că pisica va mânca mai puțină mâncare de calitate tocmai pentru că găsește în ea toate nutrimentele de care are nevoie.
Lăsați pisică liberă pe afară
Unele persoane cred că pisice merită libertatea și aerul curat de afară. Există însă foarte multe dovezi că pisicile pot trăi o viață lungă și sănătoasă în interiorul casei. Atunci când sunt lăsate libere pe afară pisicile sunt expuse la nenumărate pericole, de la accidentele de mașină până la bătăile cu alte pisici.
Neglijați întreținerea cutiei cu nisip
Pisicile vor folosi în mod constant cutia cu nisip, în cazul în care acesta este ținută curată. Dacă mențineți cutia cu nisip permanent curată, mai mult ca sigur că pisica nu va avea problemele de comportament legate de eliminare. În cazul în care pisica dumneavoastră începe să urineze în afară cutiei cu nisip care a fost curățată atunci trebuie să mergeți cu animalul la un control medical pentru a identifica probabile afecțiuni ale tractului urinar.
Nu lăsați pisica să fie pisică
O pisică nu este nici copil, nici câine. Felul lor de a fi fac din pisici niște companioni afectuoși. Pe de altă parte, unele manifestări ale pisicilor pot provoca frustrarea stăpânilor care nu le înțeleg nevoile. Pisicile caută locuri înalte și moduri în care să-și ascute ghearele din instinct, nu pentru că sunt încăpățânate și obraznice. Dacă aveți o pisică, trebuie să respectați nevoile felinei și să căutați căi de mijloc prin care să nu răniți animalul și să limitați stricăciunile provocate de acesta.
Mihail Grigore