Pisica Norvegiană de Pădure

Scurtă istorie a rasei Norvegiană de Pădure

Rase de pisici - pisica Norvegiană de Pădure
Pisica Norvegiană de Pădure

Norvegiana de padure este una dintre cele mai vechi rase de pisici, care de-a lungul istoriei a evoluat și s-a adaptat pentru a putea face față ostilului climat scandinav. Această rasă este prezentă în istoria scandinavă încă din anii 1.500, însă în mitologia și folclorul norvegian apar pisici cu descrieri care nu pot fi asociate decât cu pisica norvegiană încă din secolele VII, VIII și IX.

Se spune că Freya, zeița norvegiană a dragostei avea un car ce era tras de două pisici mari. În “Nordiske Mitologi” este scris că, atunci când marele gigant Utgard-Loki l-a provocat pe marele zeu Thor, o pisică mare gri a apărut, Thor a încercat să o ridice dar, oricât s-a chinuit, pisica s-a încovoiat iar Thor nu a putut decât să-i ridice una din labele din față.

Totuși la începutul secolului XX această magnifică pisică era din ce în ce mai rară și pe cale de dispariție, astfel pe la mijlocul anilor 1930 au apărut primele pisici norvegiene în expozițiile de pisici de la acea vreme. Cu toate acestea, primul standard datează din anul 1975 iar primul pedigree distinct din anul 1977.

Descriere fizică

Norvegiana de pădure este o pisică de statură mare, capul este triunghiular, urechile sunt mari, late la bază și amplasate la distanță cu smocuri de păr tip lynx. Ochii sunt mari și ovali, bine deschiși, așezați puțin oblic, sunt permise toate culorile iar expresia este alertă.

Norvegiana de pădure are picioarele puternice mari, înalte, iar picioarele din spate sunt mai mari decât cele din față; labele sunt mari și rotunde, cu smocuri de păr între degete. Coada este lungă și stufoasă, blana este semilunga așezată în două straturi, un sub-strat abundent acoperit de cel de al doilea strat de păr lung, lucios și impermeabil. Sunt permise toate culorile inclusive cele cu alb, excepție făcând tiparele cu point în nuanțe de ciocolatiu și lila.

Comportament și caracter

Rase de pisici - pisica Norvegiană de Pădure
Pisica Norvegiană de Pădure

Norvegiana de pădure este una din cele mai prietenoase rase de pisici, se adaptează la aproape orice fel de situație, de obicei au un temperament docil și au răbdare cu copiii. Pisicile norvegiene se îndrăgostesc foarte ușor de casă și de familia lor și cel mai fericite sunt atunci când se află în preajma oamenilor, a copiilor și a altor animale de companie.

Norvegienele de pădure sunt înzestrate cu inteligență și curiozitate naturală, sunt calme, răbdătoare și nu se stresează ușor. Deși sunt prietenoase, nu vă așteptați ca norvegiană să vină și să vi se așeze în brațe. Sunt pisici cărora le place să li se dea atenție și, tocmai de aceea, este foarte ușor să mergi cu ele în expoziții.

Îngrijire și întreținere

Norvegienele de pădure sunt pisici cărora le place mâncarea; “micile gurmande” trebuie hrănite cu mâncare de calitate superioară iar cantitatea de mâncare trebuie să fie controlată pentru a evita apariția obezității.

Blana lor nu necesită o îngrijire specială, un periaj o dată pe săptămână fiind suficient deoarece norvegienele sunt pisici foarte grijulii cu blana lor, îngrijindu-se foarte bine și singure.

Anda-Elena PORUMB-Crescător
felisa de Norvegiană de Pădure „Phoenix’s Cats”
membră A.F. Sofisticat, F. A. F. Felis România

Foto: pixabay.com