British Shorthair – pisica britanică cu păr scurt

SCURTĂ INCURSIUNE ÎN ISTORIE

Rase de pisici - pisica British Shorthair
Pisica British Shorthair

I-a fost dat pisicii britanice cu păr scurt (British Shorthair) – să fie socotită drept cea mai veche rasă recunoscută din lume. Legenda spune că aceste frumose feline ar fi urmașele directe ale pisicilor domestice din Roma antică, aduse în Britania de către Cezar și legiunile sale.

Din negura istoriei antice se spune că românii, după ce au luat în stăpânire teritoriile britanice și au început să practice agricultura, în jurul anilor 400, au adus un număr mare de pisici, care să păzească recoltele de rozătoare. Pisicile aduse de către români s-au împerecheat cu exemplarele feline sălbatice autohtone, rezultând astfel o nouă specie: robustă și puternică, capabilă să îndure clima potrivnică din Britania.

Rase pisici - pisicile British Shorthair
Pisica British Shorthair

Pentru început, aceste feline au fost apreciate pentru calitățile lor fizice: rezistența la efort și agilitatea deosebită, fiind renumite pentru abilitățile lor vânătorești. De-a lungul anilor, însă, pisicile britanice au reușit să câștige dragostea oamenilor datorită caracterului lor loail, calm și echilibrat. La sfârșitul secolului al XIX-lea, scriitorul engelz Lewis Carroll (1865) descrie pisica de Cheshire, din povestea „Alice în țara minunilor”, ca având exact aspectul unui British Shorthair tigrat clasic. Tot cam prin aceeași perioadă, Harrison Weir – părintele tuturor expozițiilor de pisici-a început să selecționeze cele mai frumoase exemplare de pisici britanice de rasă comună. Acestea au fost denumite British Shorthair pentru a le deosebi de exemplarele feline aduse din alte țări, cum ar fi Orientalele și pisicile cu blană lungă (Angora).

În anul 1871 a avut loc primul show felin din lume, la Crystal Palace, în Londra, iar British Shorthair a fost prima rasă expusă. Cel mai important titlu al expoziției a fost acordat de către arbitri unei femele British shorthair cu blană albastră tigrată, aflată la venerabilă vartsa de 14 ani. De atunci rasa a devenit cea mai populară dintre toate cele prezentate la show-urile feline de la Crystal Palace.

După cel de-al doilea război mondial, unii crescători englezi, atrași de ideea îmbunătățirii aspectului fizic al pisicilor britanice, le-au încrucișat cu pisici persane. În consecință, exemplarele British Shorthair au apărut într-o bogată varietate coloristică, iar formele lor au căpătat rotunjimi mai accentuate.

ASPECT GENERAL

Rase de pisici - pisica British Shorthair
Pisica British Shorthair

Pisica british shorthair este o pisică de talie mare. Greutatea medie a unui exemplar este de 7 kg – masculii ating aproximativ 7- 9 kg iar femelele 4-6 kg. Corpul este foarte bine proporționat, din toate punctele de vedere: fiind masiv, compact și robust, formele rotunjite ducând cu gândul la niște “ursuleți de pluș” cum mai sunt și supranumiți.

Una dintre cele mai caracteristice trăsături ale pisicilor British Shorthair este expresia facială „surâzătoare” – felina pare că “zâmbește“ tot timpul, fapt care stârnește adesea uimirea și totodată admirația celor care o văd pentru prima dată. Capul este perfect rotund, gâtul scurt și gros, pieptul lat, umerii solizi; labele au mușchi puternici, sunt groase și moderat de lungi, iar coada este, în general, scurtă și se termină cu un vârf rotunjit. Urechile, de mărime medie spre mică, sunt late la bază, amplasate la distanță, bine acoperite cu blană și smocuri de păr. Obrajii sunt proeminenți și frumos reliefati; nasul este scurt și drept, iar bărbia ferm definită. Ochii mari și rotunzi, distanțați, evidențiază un caracter puternic dar, în același timp, calm și echilibrat. Culoarea ochilor trebuie să fie clară, cu nuanțe de la auriu la arămiu, cu excepția varietăților albe – ai căror ochi sunt albaștri, aurii sau chiar în culori diferite – și a celor cu pointuri (au ochii albaștri); precum și a unora dintre pisicile argintii (silver tabby, spotted, mackerel) și umbrite (silver shaded și chinchilla) – ai căror ochi sunt aurii sau verzi.

Rase pisici - pisicile British Shorthair
Pisica British Shorthair

La fel ca pretutindeni în natură, masculii British sunt ceva mai mari decât femelele. Foarte pufoasă, dar nu moale, blana scurtă a acestor feline își păstrează caracteristicile originare – este deasă și plușata, asigurând pisicii protecție împotriva climatului rece și umed din Marea Britanie. Blana de British Shorthair este unică: scurtă și deasă ca o mochetă necesitând puțin timp de îngrijire pentru un efect maxim!

Culoarea tipică a blănii pisicilor British Shorthair este albastru. Cu timpul au apărut și alte varietăți coloristice: argintiu, roșu, crem, alb negru, bi-color, tortie. Ultimele culori recunoscute sunt ciocolatiu și lila, cea din urmă având o nuanță gri-roz a blănii. Altă varietate nou apărută este British Shorthair silver tipped-pisicile au subparul blănii de un alb-argintiu, iar vârfurile blănii colorate într-o altă nuanță (negru, albastru etc.), adică, mai precis, blana lor se aseamănă cu cea a Chinchillei. Ultima varietate apărută este însă British Colorpoint, a cărei blană și model se aseamănă cu cea a Siamezelor.

Rase pisici - pisicile British Shorthair
Pui British Shorthair

Un pui de british shorthair, deși este foarte robust și crește repede în greutate, se dezvoltă complet fizic și psihic abia între 3-5 ani. Datorită faptului că se maturizează atât de greu, pisicile British Shorthair își păstrează forma fizică excelentă timp îndelungat, iar speranța de viață-semnificativ mai mare decât în cazul altor pisici se ridică până la uluitoarea vârstă de 20 de ani!

COMPORTAMENT

Rase de pisici - pisica British Shorthair
Pisica Birtish Shorthair

Pisica britanică te cucerește din prima secundă cu privirea sa caldă și pătrunzătoare. De obicei este calmă ca un lord engelz, deloc agresivă, însă nici pe departe apatică. Este jucăușă și participativă, însă nefiind deloc distructivă. Despre ea se spune că posedă drăgălașenia și calmul Persanelor, dar și inteligența Europenelor. Mândră și independentă, British-ul este o pisică curajoasă, foarte loială, deosebit de inteligentă și afectuoasă. Are obiceiul să-și urmeze tăcută stăpânul dintr-o cameră în altă ca un cățeluș, până ce acesta se va așeza undeva, iar ea își va găsi locul alături de el. Înzestrate cu o răbdare fără limite, pisicile British Shorthair se înțeleg foarte bine cu copiii, dar și cu alte animale de companie. Sunt jucăușe, dar nu insistente și nici nu pot fi ținute cu forța în brațe. Nu vor distruge niciodată lucrurile din casă și se adaptează repede la orice fel de conditi (inclusiv la viața de apartament).

Rase pisici - pisicile British Shorthair
Pisici British Shorthair

Pisica britanică miaună destul de rar și discret, doar atunci când dorește neapărat ceva și atunci când găsește momentul oportun pentru a se exprima (îi este foame sau simte vreo primejdie sau vrea să i se dea atenție). Nu pare să fie deranjată de străinii care îi vizitează locuința, atât timp cât aceștia o admiră de la distanță și nu încearcă să o atingă fără voia ei. Deci nu se va refugia sub pat dacă în casă își face apariția un necunoscut, ci se va comporta ca de obicei, tratând persoana nou venită fie cu simpatie, fie cu răceală și indiferență (dar niciodată cu ostilitate).

Varietățile British argintii (silver tabby, silver shaded și chinchilla) sunt mai temperamentale și mai agitate, în timp ce varietățile coloristice diluate, cum ar fi albastru și crem, au un temperament mai calm și mai afectuos. Reprezentantele rasei sunt recunoscute pentru gradul ridicat de inteligență, precum și pentru capacitatea deosebită de a înmagazina informații, având o memorie excelentă. Odată ce au învățat să deschidă o anumită ușă, nu vor uita niciodată metoda respectivă. De asemenea, această pisică este tipicară și se va adapta imediat la regulile zilnice ale casei.

Pisicile britanice sunt foarte docile și ușor de dresat. De-a lungul anilor multe exemplare British Shorthair apărând atât în filme la Hollywood , cât și în reclame difuzate pe micile ecrane (ex . celebrele reclame de la mâncarea de pisici Sheba, și Whiskas). Deși pisicile British sunt foarte atașate de stăpânii lor, ele știu să păstreze distanța, atunci când simt că este cazul. Adesea au o atitudine aristocratică, rezervată, ce trădează temperamentul lor este tipic britanic.

ALIMENTAȚIE ȘI ÎNGRIJIRE

Rase de pisici - pisica British Shorthair
Pisica British Shorthair

Aspectul robust, plin de rotunjimi al pisicii dovedește plăcerea acesteia de a mânca. Prin urmare, este indicat să fie supravegheată cu atenție cantitatea și calitatea alimentației pe care animalul o consumă. Altfel, în scurt timp, pisica va deveni supraponderală. Este recomandat ca hrana să fie de cea mai bună calitate.

Pisicile sterilizate au tendințe de îngrășare. Pentru a le ajuta să se mențină în formă este indicat să primească hrană cu conținut scăzut de calorii, iar motanilor castrați să li se asigure hrană specială. Ar fi de dorit în cazul exemplarelor sterilizate să nu depășească două mese pe zi, administrate la ore fixe (dimineața și seara).

Pisica britanică nu necesită o îngrijire complicată. Este de ajuns un periaj de două – trei ori pe săptămână pentru îndepărtarea firelor moarte și o dată la două săptămâni curățarea urechilor.

Candice DRAGOTA – Crescător
felisa de British Shorthair „Candice’s Cats”
membră A.F. Sofisticat, Felis România

Foto: pixabay.com