Îngrijirea câinelui – la salonul de frumusețe sau acasă?

Pentru cei care nu au timp liber la dispoziție, salonul de înfrumusețare canină pare soluția ideală pentru a avea un câine curat și îngrijit; dacă vă gândiți mai bine, drumul până la salon, timpul pe care-l petreceți acolo și drumul înapoi este egal cu timpul pe care l-ați petrece făcându-i dumneavoastră înșivă toaleta câinelui.

Despre îngrijirea blănii și despre îngrijirea dinților am mai vorbit; pe lângă aceste operațiuni mai trebuie să aveți grijă de ochii, urechi și labe.

Ochii

Dacă există secreții, se recomandă administrarea unor picături pentru ochi. Inflamațiile ușoare vor dispărea repede, în 3-4 zile; dacă inflamațiile persistă, cereți sfatul medicului. Ochii unui câine îngrijit nu trebuie să prezinte nici un fel de secreții, se curăță foarte ușor, fără riscul de a răni câinele, cu ajutorul bețișoarelor speciale sau a discurilor pentru demachiat.

La pui, inflamarea ploapelor este, de multe ori, primul semn de boală, cum ar fi jigodia, toxoplasmoza sau leptospiroza.

Urechile

La câini, urechea internă e foarte sensibilă, această fiind protejată de urechea exterioară și de timpan.

Urechile murdare se șterg ușor cu un prosop umed. Partea interioară a urechilor trebuie, la rândul ei, curățată regulat cu o cârpă moale sau un șervețel de hârtie.

Inflamația urechii exterioare se va extinde rapid asupra urechii interioare; în acest caz, adresați-vă imediat medicului veterinar. Odată inflamată, urechea se înroșește și provoacă mâncărimi și usturimi. Câinele nu-și mai ține capul drept ci înclinat spre partea dureroasă, îl scutură mereu și se scarpină des la ureche.

Neglijarea bolilor de ureche poate provoca inflamarea urechii mijlocii și, odată cu ea, perturbări ale echilibrului și adesea surditate.

Labele

Dacă între degete rămân lipite bucăți de pământ sau asfalt, acestea pot provoca răni sau inflamații. De aceea, controlul labelor e necesar zilnic. Părul prea lung dintre degete va fi scurtat.

Ghearele se tocesc singure. La câinii ținuți prea mult în apartament, ghearele cresc prea lungi, deranjându-i la mers și provocându-le chiar răni. În acest caz, ghearele vor fi tăiate cu un clește special dar e bine că, pentru această operație, să apelați periodic la medicul veterinar.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM