Pisica neagră – între superstiție, coincidență și fascinație ocultă

Multe persoane, chiar dacă sunt iubitori de pisici sau nu, se feresc de pisicile negre (și execută „ritualul” celor trei pași înapoi), chiar dacă recunosc că pisicile negre sunt o apariție deosebită și sunt, totuși, pisici. De-a lungul timpului, în unele regiuni ale lumii s-a împământenit ideea că o pisică neagră aduce ghinion; interesant este că în altele, o pisică neagră apărută în calea unei persoane este considerată un semn bun. Chiar dacă este o simplă superstiție își are și ea originile și povestea ei.

O parte din superstițiile legate de pisicile negre este legată de faptul că ele au fost asociate cu vrăjitoarele și cu magia neagră. De asemenea culoarea neagră este considerată culoarea nopții și a lucrurilor malefice; în tradiția creștină negrul este culoarea care se poartă la ceremoniile funerare, de aceea apariția unei pisici negre în calea cuiva nu este considerată a fi un semn bun. Pe de altă parte, negrul este o culoare elegantă, sofisticată și misterioasă… Totul depinde de culturile diferite existențe pe glob și de cât de tare o persoană crede sau nu în superstiții.

Date interesante despre piscile negre

  • Regele Charles I avea o pisică neagră despre care credea că îi poartă noroc, astfel că acea pisică era păzită cu strășnicie zi și noapte. Coincidență sau nu, a doua zi după ce pisica a murit, Regele a fost arestat și condamnat la moarte.
  • La începutul mileniului se credea că pisicile negre păzesc pescarii plecați în larg de furtuni sau de orice alte evenimete neprevăzute, astfel încât soțiile pescarilor țineau pe lângă casă câte o pisică neagră. Pisicile negre erau atât de dorite, că de multe ori erau furate.
  • Sunt considerate ca animale ce poartă noroc pentru că se spune că o pisică are 9 vieți, iar cifra 9 este considerată o cifră care aduce bunăstare și noroc.
  • Tot la începutul mileniului, părul de pisică neagră era folosit de fetele sau femeile care primeau o cerere în căsătorie și nu știau ce să răspundă; ele luau trei fire de păr de la o pisică neagră și le lăsau să cadă în pragul casei; în funcție de litera pe care cele trei fire o formau ( N – No, Y – yes) ele dădeau un răspuns pozitiv sau negativ.
  • Pisicile negre au devenit un simbol al sărbătorii de Hallowen, deoarece se credea că sufletele celor decedați se întorc pe pământ sub formă de animal, iar o pisică neagră părea cea mai verosimilă variantă.
  • În 1233 Papa Gregory al IX-lea a proclamat pisicile negre ca fiind un semn al diavolului (!!!) și a exterminat o mare parte din ele, apoi a interzis creșterea lor. Acest lucru a dus la înmulțirea șobolanilor și a șoarecilor și a jucat un rol major în declanșarea Marii Epidemii de Ciumă.
  • Celții credeau că pisicile sunt reîncarnarea persoanelor decedate și că, dacă omorau o pisică, chiar și accidental, își aduceau asupra-le un ghinion foarte mare; de asemenea, dacă din neatenție călcai o pisică pe coadă, urma să ai ghinion.
  • În 1718 William Montgomery spunea că auzea în fiecare noapte în fața casei o mulțime de pisici negre care vorbeau limba oamenilor; după câteva nopți a omorât două din ele și pe o a treia a rănit-o grav; a doua zi dimineață două femei în vârstă din sat au fost găsite moarte iar cea de-a treia avea urme de violență pe corp fără a-și putea explica de unde apăruseră.

Leave a Reply