De ce mușcă pisicile?

E cam greu de crezut ca o mușcătură poate fi o formă de comunicare, mai ales după ce pisica s-a ”zburlit” la dumneavoastră și v-a mai și mușcat, dar în esență asta este o formă de comunicare. Pisicile pot mușca pentru că sunt speriate, pentru că nu se simt bine sau pentru că nu au chef în momentul respectiv să fie atinse sau mângâiate.

Pentru un pisoi, a mușca este o formă de joacă, pe lângă binecunoscutele urme de gheruțe de pe parchet sau canapele. Ca să nu muște, o pisică trebuie învățată de când este pui că acest comportament nu este agreat; oricât de tentant este să vă folosiți degetul pe post de jucărie nu este o idee prea bună. Dinții pisoiului în curând vor fi ascuțiți și puternici și dacă el este obișnuit să-i ”ascută” pe mâna dumneavoastră așa va face și când va fi o pisică matură.

Multe persoane afirmă că în timp ce se jucau cu pisica au fost muscate de aceasta ”din senin” – total eronat. Dacă urmăriți limbajul trupului unei pisici, o să vedeți câteva semne clare că este nemulțumită și nervoasă: blana se zburlește pe spate, mârâie, își turtește urechile, își ferește capul de mângâieri sau atingeri și… dă din coadă!

Există câteva locuri în care nu-i place să fie atinsă, indiferent de starea ei, acestea ar trebui să le observați încă de când e pisoi; unul din cele mai întâlnite locuri neplăcute pentru o pisică sunt labele din partea posterioară. Dacă va mușca atunci când o mângâiați într-un loc în care de obicei îi face plăcere, ar fi mai bine să vă uitați dacă nu cumva pe acea suprafață au apărut leziuni; chiar dacă nu se vede nimic la suprafață, ar fi bine să mergeți totuși la doctor pentru un control mai amănunțit, mai ales dacă problema persistă mai mult de câteva ore.

O altă cauză din care pisica ar putea să muște, ar fi o atmosferă stresantă, ca de exemplu un zgomot puternic, agitație în casă. Nu o îndepărtați brusc de dumneavoastră, nu veți face altceva decât să o stresați și mai tare, încercați să o liniștiți, luați-o în brațe și vorbiți cu ea; pe lângă faptul că va fi uimită că nu a fost pedepsită, se va liniști și nu va mai mușca.

Leave a Reply