Pisica mea e cam somnoroasă – e cazul să mă îngrijorez?

Pisicile în general dorm foarte mult, cea mai mare parte a zilei de fapt, o pisică de casă doarme aproape 16 ore pe zi, ceea ce nu este deloc anormal.

Somul lor însă nu este profund, din cele 16 ore pe zi în care dorm aproape trei sferturi sunt reprezentate de ”somn de veghe” – la cea mai mică mișcare se trezesc; acest tip de somn se aseamănă cu cel al animalelor de pradă care sunt atente la ce se întâmplă în jurul lor pentru a se feri de eventualii atacatori sau pentru a atacă o eventuală pradă. Doar restul de 1/4 din timpul pe care îl doarme o pisică reprezintă somnul profund, somnul cu vise.

De ce au nevoie pisicile de odihnă prelungită?

Marea majoritate a felinelor consumă foarte multă energie atunci când vânează, somnul reprezintă modul lor de a-și conserva energia, cu cât dorm mai mult pisicile cu atât mai multă energie acumulează; cu toate că pisicile domestice nu sunt nevoite să vâneze, genele lor sunt identice cu cele ale felinelor de pradă.

Pisoii dorm la fel de mult sau chiar mai mult decât o pisică adultă pentru că sunt în creștere iar hormonii care ajută la dezvoltarea organismului acționează numai în timpul somnului.

Digestia este un alt factor care induce somnul pe o perioadă mai lungă – pisicile sunt carnivore și se pare că după ce se hrănesc cu carne apare și starea de somnolență; este exact ca în cazul oamenilor, după o masă bogată în preparate din carne apare o stare de moleșeală.

În cazul în care pisica dumneavoastră în mod normal doarme 12-14 ore pe zi, de exemplu, și dintr-o dată începe să doarmă mult mai mult, sau în cele 12-14 ore pe zi pe care le doarme mai mult de un sfert reprezintă somn profund – nu reacționează imediat cum se întâmplă ceva în jurul ei – atunci acesta poate reprezenta un semn că ceva nu e în ordine cu sănătatea ei și este necesar un control medical de specialitate.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM
Foto: Laura34215

Leave a Reply