Pisica matură sau pui?

Când oamenii se gândesc să adopte o pisică, de obicei se duc imediat cu gândul la un pui. Și de ce ar fi altfel? o pisicuță pare cea mai logică alegere, un ghemotoc jucăuș care va crește în casă și în inima dumneavoastră. Pentru unele persoane, totuși, o pisică matură este o alegere mai bună. Chiar și în cazul în care credeți că vi se potrivește un pisoiaș, ar trebui să luați în considerare și adopția unei pisici mature. Acestea din urmă pot fi excelente animale de companie și multe dintre ele nu mai au o a două șansă de a demonstra cât de prietenoase și afectuoase pot fi. Important este să nu excludeti niciuna din variante înainte să vă documentați cum trebuie.

Toată lumea adoră pisicuțele!

Chiar și persoanele cărora nu le plac pisicile sunt impresionate de drăgălașenia pisicuțelor. Ce mulți oameni nu realizează este că îngrijirea unui pui implică foarte mult devotament și un grad ridicat de responsabilitate. De asemenea, pisicuțele pot fi destul de costisitoare când vine vorba de întreținut. Mulți pui par că folosesc mare parte dintre proverbialele nouă vieți până ajung maturi. Este aproape imposibil să evitați probleme de sănătate cu puiul de pisică. Cu o pisicuță va trebui să depuneți și mai mult efort pentru a o învață să folosească cutia cu nisip sau să respecte regulile casei. Va trebui să aveți grijă ca mica felină să nu se rănească atunci când vă explorează casă. Cu siguranță veți petrece câteva luni luând pisicuța de pe draperii, din spatele canapelei sau din papuci.

O pisicuță poate fi o alegere nefericită pentru familiile cu copii mici sau în care un membru este handicapat din cauza vârstei înaintate sau vreunei boli. Cu toată vitalitatea lor, puii de pisică sunt fragili și pot fi răniți în mod accidental de copiii mici care nu înțeleg conceptul de „atingere gentilă”. În mod asemănător, o pisicuță nu este recomandată persoanelor care au probleme cu deplasarea sau nu sunt în stare să se țină după un pui plin de energie.

Pe de altă parte, o pisicuță este o alegere perfectă pentru o familie cu copii mai mari și responsabili sau o sursă permanentă de amuzament pentru o persoană în vârstă dar activă. Trebuie doar să vă uitați cu atenție la condițiile în care trăiți și să vă gândiți la plăcerile și problemele pe care le va aduce în casă un pui de pisică.

În final, gândiți-vă la timpul pe care îl veți acorda puiului. O pisică adultă se descurcă foarte bine de una singură în casă atunci când sunteți plecat (oricum doarme în cea mai mare parte a zilei). Un pui are nevoie de timpul dumneavoastră, pentru a-l îngriji și supraveghea.

De ce o pisică adultă?

Pisicile adulte oferă câteva avantaje convingătoare și puține dezavantaje-cel mai serios dezavantaj este faptul că nu sunt la fel de drăguțe precum puii. Pisicuțele sunt iubite pentru aspectul lor drăgălaș și comportamentul jucăuș, dar dacă credeți că o să obosiți să vă fie „atacate” picioarele, dacă vă faceți griji cu privire la faptul că cei mici nu vor fi destul de gentili cu puiul sau dacă nu vreți să fiți nevoiți să știți permanent unde se află micuțul patruped, atunci o pisică matură este alegerea mai bună pentru dumneavoastră.

Dacă adoptați o pisică matură, știți exact la ce să vă așteptați. Forma corpului, culoarea ochilor și a blănii sunt deja stabilite. Calmă sau activă, tăcută sau gălăgioasă, o pisică adultă are deja o personalitate bine dezvoltată. Aceste considerente s-ar putea să nu fie foarte importante în cazul pisicilor cu pedigree, pentru că, bazându-vă pe calitățile liniei predecesorilor pisicii, pe reputația crescătorului și pe calitățile rasei, puteți anticipa modul în care se va dezvolta un pui. În cazul pisicilor fără pedigree însă caracteristicile viitoarei pisici mature sunt total imprevizibile.

Un motiv foarte bun pentru care să adoptați o pisică matură este că aceste patrupede au foarte puține speranțe să primească o a doua șansă după ce au ajuns într-un adăpost, indiferent de cât de sănătoase, frumoase sau manierate sunt. Pisicuțele sunt atât de adorabile și greu de refuzat încât mulți oameni nu se uită niciodată la cuștile din adăpost unde sunt ținute pisicile mature.

Un posibil dezavantaj al faptului că adoptați o pisică matură este faptul că felina poate avea probleme de comportament (de exemplu, nu folosește cutia cu nisip). Totuși, îngrijitorii de la un adăpost bun vor înlătura orice problemă de comportament sau sănătate înainte de a da animalul spre adopție. Mai mult, luați în considerare faptul că multe animale sunt abandonate pentru niște probleme false sau care pot fi rezolvate (o felină a cărei cutie cu nisip nu este curățată multă vreme va decide să-și facă nevoile în altă parte).

Chiar dacă personalitatea unei pisici mature este deja total dezvoltată, afecțiunea acesteia nu este oferită definitiv unei persoane. O pisică se poate atașa de dumneavoastră la fel de mult ca și un pui. Pisicile adulte vor aprecia chiar mai mult faptul că ați ales-o.

Mihail Grigore
Foto: Public Domain

Leave a Reply