Egyptian Mau

Egyptian Mau este o pisică fascinantă nu doar datorită istoriei sale, ci mai ales datorită personalității încântătoare și aparenței izbitoare. Numele acestei rase provine din corespondentul cuvântului ,,pisică” în limbă egipteană. Specialiștii consideră că împerecherea acesteia cu o subspecie a pisicilor sălbatice este de fapt cauza modelului unic al blănii. De asemenea, această pisică a fot înregistrată ca fiind singura rasă de pisică domestică ce are blana pestriță în mod natural.

Egiptenii anticii au manifestat față de această specie un respect și o afecțiune deosebită. Aceste pisicuțe erau la vremea respectivă venerate ca și zeități, apreciate ca animale de companie răsfățate, erau protejate de lege, mumificate la moarte.

În zilele noastre, se presupune că această rasă ar proveni din America de Nord, aici apărând în urmă exilului prințesei Rusiei Nathalie Troubetskoy în 1956.

Egyptian Mau este o pisică activă, cu blana colorată, o pisică de mărime medie și cu musculatura bine dezvoltată. Capul prezintă o despicătură foarte bine conturată, cu trăsături rotunjite, cu urechile largi, cu nasul potrivit de lung. Corpul elegant este pestrițat la întâmplare. Ochii sunt mari, migdalați și deosebit de expresivi poziționați sub acele linii marcate ce dau o expresie de mirare acestei fețe drăguțe. Masculii sunt mai mari decât femelele, au obrajii mai pronunțați și capul rotund, prezentând spre deosebire de acestea o musculatura mai dezvoltată în zona umerilor și în jurul gâtului.

În ciuda eleganței acestor pisicuțe, a corpului subțirel, a membrelor zvelte și delicate, aceste pisici sunt extraordinar de puternice. Egyptian Mau sunt considerate pisici atletice, fiind mai rapide decât toate celelalte pisici domestice.

Lungimea firului de păr este considerată a fi medie spre scurtă. Textura fină intensifică aspectul strălucitor, lustruit, drept pentru care fiecare pisică este considerată a avea o blană deosebită. Ele sunt foarte ușor de întreținut presupunând o atenție minimă din partea stăpânilor.

Din punct de vedere al personalității, pisica Egyptian Mau este una căreia îi place compania. Sunt extrem de inteligente, pun o mare importanță pe familia lor formată din oameni, fiind renumite pentru devotamnetul și loialitatea lor față de stăpâni. Aceste pisici sunt foarte active și le place în mod deosebit să se joace, să exerseze drept pentru care sunt deosebit de supuse în timpul antrenamentului. Modul lor de a comuunica cu stapnii este mieunatul cu o voce melodioasă, mișcarea cozii într-un anumit fel și chiar linsul feței.

În ceea ce privește blana acestei rase, ea va fi întotdeauna cu picățele. Sunt observate trei culori principale: bronzul, argintiul și grîul fumuriu. Blana de culoarea bronzului prezintă picățele în nuanțe de bronz închis, pe fondul unui bronz luminos. Pe blana argintie picățelele vor fi de culoare neagră pe un fond argintiu spre alb, ca și în cazul blănii de culoare gri. Picățelele sunt distribuite la întâmplare pe suprafața corpului și au mărimi și forme diferite: rotunde, ovale și chiar neregulate sau o combinație între acestea. Este de preferat ca picățele să aibă o culoare diferită față de cea a fondului. Ochii sunt expresivi, migdalați, ca agrisele, de culoare verde, putând ajunge după un an la o culoare mult mai îmbogățită și mai deosebită.