Pisica Exotică, „Persana omului leneș” sau cum să devii „Cat Addicted”

Rase de pisici - pisica Exotică
Pisica Exotică

Sunt adeseori întrebată: „cum poți să stai în casă cu atâtea pisici?!” – și nu este întotdeauna o simplă întrebare, de multe ori, pe lângă interogație, se insinuează și un ton incisiv, acuzator-de parcă aș atenta cumva la vreo regulă a bunului-simț…

Ei bine, da!

Am acest „viciu” – cresc pisici!!! Alții practică jocuri de noroc, iubesc să se certe cu vecinii din orice, au mania proceselor, sunt dependenți de computer sau de alte „chestii”– cu toate acestea, cei din jur tind să le accepte cu mai mare indulgență „hobby-urile”!

În ciuda tuturor, răspunsul meu e simplu: Da, sunt „cat-addicted”!

Rase de pisici - pisica Exotică
Pisica Exotică

Chiar nu aș putea să îmi imaginez viața fără pisici în preajmă și, mai ales, fără Exotice. Asta, în ciuda faptului că iubesc necondiționat toate pisicile-de la „maidanezele” dezinhibate la elegantele Persane și vorbărețele Orientale -toate pisicile au ceva special, cu care te atrag. Deși intrate întâmplător în viața mea, Exoticele m-au cucerit definitiv, cu toate calitățile și defectele lor.

Departe de a fi pisicile perfecte – și să nu credeți pe nimeni care vă spune așa ceva! – Exoticele s-au integrat în casa și familia noastră și ne-au schimbat cu totul viața, aducându-ne numeroase bucurii dar și responsabilități pe măsură! Cu firea lor dulce și echilibrată, sunt companionii ideali: niciodată agresive, își cer porția de tandrețe cu discreție și delicatețe, privindu-te în ochi. Considerate de mulți pisici leneșe, Exoticele, ca și surorile lor Persane, nu fac risipă de energie: deloc zgomotoase,

Rase de pisici - pisica Exotică
Pisica Exotică

preferă să moțăie pe vreun fotoliu decât să dea ture nebunești prin casă, răsturnând totul în calea lor! Este însă suficient să le arunci un ghemotoc de hârtie pentru a se transforma în adevărați vânători, amintindu-și de instinctele ancestrale. Nu de puține ori poți avea surpriza de a le vedea aducându-ți jucăria într-un aport perfect, demn de cel mai bine dresat câine de vânătoare! Caracterul echilibrat și prietenos le face să accepte cu interes și încredere orice nou-venit, fie el om, pisică sau chiar câine.

Pisica Exotică, rasa de pisici cu temperament minunat

Rase de pisici - pisica Exotică
Pisica Exotică

Desi numită „Persana omului leneș”, numai leneș nu poți fi având o Exotică în casă! Toaletarea acestor pisici, deși simplă, necesită mult timp și atenție.

Datorită conformației anatomice a capului, cu nasul extrem de scurt și ochii mari, exoftalmici, exoticele au întotdeauna scurgeri oculare mai abundente decât alte pisici, necesitând o îngrijire specială a zonei din jurul ochilor. În plus, blana extrem de deasă face ca perierea regulată a pisicii să fie absolut obligatorie, la aceasta adaugandu-se și necesitatea de a lua măsuri speciale de igienă a locuinței. Așa ca, dacă vă doriți o Exotică, trebuie să știți din start că veți avea nevoie de un aspirator performant și de multă răbdare pentru a rezolva problema părului, mai ales în perioadele de năpârlire! Ca să nu mai vorbim de toaletarea unui exemplar de expoziție, pe care fiecare fir de păr trebuie să arate impecabil!

Pisica Exotică – persana omului leneș

Rase de pisici - pisica Exotică
Pisica Exotică

În ciuda tuturor eforturilor suplimentare pe care le presupune existența unui animăluț în casa noastră, știu sigur că toți cei care se bucură de prezența prietenilor necuvântători le acceptă micile defecte-pentru că nimeni nu este perfect și, oricum ar fi, satisfacțiile pe care ni le oferă justifică pe deplin micile inconveniențe pe care, involuntar, ni le provoacă!

Așa că, cel puțin în ceea ce mă privește, sunt pe deplin „cat-addicted”! Și nici nu vreau să mă vindec vreodată!!!

Iulia GINGARASU – Crescător
Felisa de Exotice „Fluffy Joke”
Membră A.F. CatStanta, F. A. F. Felis România