Persana – pisica aristocrată

Istoricul persanei

În secolul al XVII-lea la curtea Angliei a fost adusă o pisicuța cu părul lung, de către o caravană ce aducea mirodenii din India și Persia. Această pisică a fost numită „persană”, după țara din care provenea (Persia-actualul Iran). De fapt, aceasta este atestată documentar din 1684 I.H.

Pisica persană de astăzi este rezultatul muncii a multor crescători. Aceștia au reușit să păstreze o stare de armonie între sănătate, forță fizică și un temperament plăcut.

Caracterul pisicii persane

Rase de pisici - pisica Persană
Pisica Persană

Persana este de o frumusețe aparte, ce nu poate fi întrecută de alte feline. Calmă, calculată, manifestă un atașament deosebit față de stăpân. Persana este o pisică exclusiv de apartament. Este o fire sociabilă, nefiind în nici o situație agresivă. Persana este o companie plăcută, dar care are nevoie de timp și răbdare pentru creșterea și îngrijirea sa. Persana este rasa cea mai populară din lume.

Cum se îngrijește o pisică persană

Conform Regulilor Fife, o pisicuța ar trebui să aibă un spațiu de minim 6 mp și o înălțime de 1,80 m. Aceasta este o recomandare, dar pentru un crescător responsabil aceasta ar trebui să fie o regulă strictă.

Din punct de vedere anatomic, datorită faptului că persanele au capul mare și rotund, nasul foarte turtit și maxilarul inferior mic, au probleme de alimentație. Ele apucă hrana cu dificultate. De asemenea, au probleme oftalmice datorită canalelor lacrimale prea scurte.

 

Rase de pisici - pisica Persană
Pisica Persană

Blana persanei este lungă și deasă. Din acest considerent ea trebuie să fie pieptănată zilnic. În caz contrar, blana se poate încalci, ceea ce va duce la necesitatea tunderii pisicuței, lucru nerecomandat. Persana trebuie pieptănata cu un pieptene metalic (cu dinții rari și extremitățile acestora rotunjite), pentru a fi evitată formarea nodurilor de blană și pentru masarea pielii.

De asemenea, ochii trebuie curățați zilnic cu ser fiziologic sau apa fiartă și răcită. Dacă scurgerile lacrimale sunt de culoare maronie, se va consulta medicul veterinar.

Pentru că persana are o blăniță foarte lungă, în perioada de năpârlire înghite foarte multe fire. Tratamentul împotriva ghemelor de blană se poate face cu iarbă specială pentru pisici și produse specializate pe bază de malț.

Este bine ca, periodic, să i se administreze persanei o cură de vitamine și minerale, cu acordul medicului veterinar și conform recomandărilor din prospect.

Rase de pisici - pisica Persană
Pisica Persană

Starea de sănătate a persanei este influențată și de hrana care îi este administrată. O hrană bogată în elemente nutritive și minerale necesare pisicii va conduce la o condiție foarte bună a blănii.

Persana trebuie deparazitată intern la interval de 3-4 luni. Iar locuința în care trăiește alături de stăpân trebuie dezinfectată lunar.

O persană bine întreținută are o speranța de viață de până la 16 ani.

Boala specifică persanei – PKD

Aproximativ 40% dintre pisicile persane suferă de PKD (rinichi polichistic). Depistarea sindromului polichistic renal se face cu ajutorul testelor genetice. PKD este o boală genetică progresivă, fiind ireversibilă.

Felisa Colourangels a efectuat testele PKD la DDC Veterinary U.S.A. și Gribbles Molecular Australia.

Culorile pisicii persane

În cadrul rasei sunt recunoscute 42 de culori și țipare combinate. Deci este mai mult decât suficient în a face o alegere.

Rase de pisici - pisica Persană
Pisica Persană

Felisa Colourangels este specializată în creșterea persanelor colourpoint, adică varietatea albă cu extremitățile colorate. Acest tip de persană a fost creat prin încrucișarea cu Siameză. Toate exemplarele de acest tip trebuie să aibă ochi albaștri. Orice abatere de la standard atrage descalificarea la concursurile feline.

 

Gabriela UNGUREANU-Crescător
Felisa de Persane „Colourangels”
Membră A.F. Sofisticat, F. A. F. Felis România