Pisica Devon Rex

Scurt Istoric al rasei Devon Rex

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Rasa Devon Rex și-a făcut apariția în Anglia anilor ’70 în orașul Buckfastleigh din comitatul Devon. Se spune că la ușa domnișoarei Cox s-a ivit într-o zi o pisică, cu aspect “ciudat” care era gestantă. Doamna Cox a luat această pisică în casă ei și după naștere, nu mică i-a fost mirarea când printre puii felinei a văzut că era unul care își moștenise mama : avea aceleași urechi imense, păr cârlionțat și bot scurt.

Cu 10 ani în urmă luase naștere rasa Cornish Rex, iar doamna Cox a crezut că are de a face cu un nou exemplar din această rasă, cu toate că acest pisoi în afara părului cârlionțat nu respectă și celelalte criterii ale rasei. Însă toate incercările de împerechere între masculul acesta, Pisica Devon Rex, botezat de doamna Cox Kirlee și femele Cornish au rezultat în cuiburi cu toți pisoii având păr normal.

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Curând geneticienii au descoperit că diferența dintre această pisică și rasa Cornish era mai mare decât s-a crezut: motanul având o mutație genetică a părului diferită de cea a rasei Cornish (gena răspunzătoare pentru părul lui Kirlee a fost numită „gena rex 2”).

Astfel a luat naștere o nouă rasă – și cum altfel să fie numită dacă nu Devon Rex. Motanul a fost mai apoi împerecheat cu urmașele sale pentru a obține pui cu caracteristici asemănătoare. Datorită faptului că rasa a pornit de la un singur exemplar, odată ce caracteristicile au fost stabilizate s-a recurs la incrucisări cu alte rase, precum British Shorthair sau American Shorthair, pentru a diversifica genele Chiar și astăzi, cu toate că rasa este din ce în ce mai populară numărul pisicilor Devon Rex este relativ redus.

Caracter

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Popularitatea pisicilor ca animale de casă a crescut de-a lungul timpului. Cu această creștere a crescut și popularitatea pisicilor Devon Rex ca animal de companie ideal. Pisicile Devon Rex au o voce blandă, simt nevoia de a fi cu oamenii, năparlesc aproape neobservabil, au personalitatea adorabilă ca a unui cățeluș, nu au nevoie de mult spațiu și par a fi foarte bine tolerate de persoanele alergice.

S-a scris despre Devon Rex că arată precum Yoda din Războiul Stelelor, sau unul din „gremlinii” din filmul cu același nume. Însă toată lumea este de acord că aceste pisici seamănă mai presus de orice cu niște spiriduși. Însă Devonii nu doar arată ca niște spiriduși , ci se și comportă ca atare făcând tot felul de ghidușii.

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Nebunatică, jucăusă, mereu în căutare de noi “provocări”, pisica Devon rămane activă pe tot parcursul vieții, așa că dacă vreți un Devon trebuie să știți că veți fi fericitul posesor al unui copil de 3 ani în următorii 14-15 ani. Fie că se luptă cu un inamic imaginar, cu propria lui coadă sau cu șnurul de la pantofi, Devon Rexul știe cu siguranță să se distreze. Mici veverițe feline, Devonii își țin obiectele cu lăbutele din fată când se joacă. Din când în când s-ar putea să vă trezitii chiar dumneavoastră „imbratisati „ de aceste creaturi afectuoase.

Dar Devon Rex inseamnă mai mult decât o pisică activă și jucăusă. Aceste mici feline sunt absolut îndrăgostite de oameni. Oriunde se află omul, acolo va fi și Devonul. Dacă faceți ceva, această pisică va fi acolo să vă ajute, dacă vă relaxați, veți avea un Devon Rex torcând în brațe sau pe umăr. Înzestrate cu o inteligență nativă aceste pisici vor încerca prin metode neașteptate și inventive să își atingă scopul propus.

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Nici un dulap nu este prea înalt, nici o gaură nu e prea mică și nici o apă nu este prea adancă pentru ele; așa că nu trebuie să vă speriați când vă veți trezi cu un Devon Rex langă dumneavoastră în timp ce faceți dus: sunteți persoana lui dragă așa că e normal să fie langă dumneavoastră… chiar și acolo.

Pisica Devon RexPisici foarte sociabile, Devonii sunt gazde minunate: își vor primi oaspeții cu drag, vor sta alături de ei, sau chiar la sfârșit îi vor petrece până la ușă și le vor mieuna cât de plăcut a fost totul și să mai poftească și altădată. Vocea unui Devon nu este ca a nici unei pisici pe care ați mai auzit-o pană acum. În general „gângură” precum porumbeii tot ce le stă pe suflet, iar dacă au ceva de obiectat vor scoate un „miau” cu accent.

Aspect și întreținere

Rase de pisici - pisica Devon Rex
Pisica Devon Rex

Devonii sunt pisici de mărime medie (ca adulți au cca. 4 kg), zvelte, cu o structură solidă și musculoasă, un piept lat și în general un aspect de mic buldog. Aspectul simpatic este dat de urechile de liliac și de ochii mari și expresivi. Datorită blănii lor deosebite Devon Rex sunt pisici care aproape nu năparlesc, iar mâna stăpanului reprezintă singura perie de care au nevoie. Nu sunt greu de întreținut și din această cauză se spune despre ei că sunt animale de companie „wash and wear” (spală și poartă).

Georgiana DORIN – crescător de Devon Rex

Foto: public domain, pixabay.com