Albastră de Rusia

Rase de pisici - Albastra de Rusia
Pisica Albastră de Rusia

Cu câțiva ani în urmă m-au fascinat frumoșii ochi, inteligența și eleganța lui GIC Bob des Rives (Faust pentru prieteni) primul meu motan Albastru de Rusia.

Am început să cresc această rasă cu pasiune, curiozitate, am început apoi să simt direcția în care trebuie să merg, apoi să cer sfaturi… Așa a fost la mine…

Acum ei fac parte din ființa mea și mă rog lui Dumnezeu să-mi dea putere și înțelepciune pentru a mă putea ocupa încă mult timp de pisicile mele.

Bucuria de a vedea și colinda munții, bucuria de a privi amurgurile violete, plăcerea de a privi o floare frumoasă… sunt pentru mine egalate doar de priveliștea oferită de eleganța, rafinată și devotată a Albastrei de Rusia.

Portretul Albastrei de Rusia

Pisica Albastră de Rusia are o înfățișare armonioasă, eleganță, distinsă. Corpul este prelung, suplu, de mărime medie (până la mare la unii masculi). Se poate vorbi de dimorfism sexual, masculul fiind mai lung și mai musculos decât femela, care are în general o conformație mai delicată. Felina are o alura atletică.

Acest aspect (suplu, grațios, dar robust) este dat de oase subțiri, membre lungi, și de o musculatură foarte bine dezvoltată.Capul nu e prea mare, are formă de triunghi cu colțurile retezate, craniu lung și plat, profil drept, bărbie puternică, obrajii plini, pernițe proeminente în zona mustăților, mustăți bine reprezentate. Nasul e drept și formează la nivelul ochilor un unghi concav până la alungit cu fruntea, lungă și dreaptă.

Rase de pisici - Albastra de Rusia
Pisica Albastră de Rusia

În conformația capului acestei pisici se evidențiază șapte zone perfect plane. Gâtul este lung, grațios. Urechile sunt mari, late la bază și destul de mult distanțate (pe un cap lat), poziționate înalt, dând pisicii o alură aristocratică. Ele sunt acoperite de fire de păr scurte și subțiri, care le fac să pară transparente. Colțurile gurii sunt ușor ridicate, ceea ce conferă feței un zâmbet misterios, specific rasei. Ochii sunt de mărime medie, migdalați, de un verde vioi, depărtați. De remarcat expresivitatea lor deosebită. Se spune că verdele acesta „vine din interior”…

Unii pisoi au încă de la 3-4 luni ochii verzi, la alții însă verdele se va instala și se va accentua treptat. Membrele sunt lungi, cu oase subțiri, cu lăbuțe mici, ovale. Trufa și cuzinetii sunt albaștri. Coada este lungă și cu vârful rotunjit. Blana este podoabă minunată a „minunii albastre”. Ea este alcătuită din păr scurt, este fină, moale, mătăsoasă, plușata. Puful blănii la bază este impermeabil, blana este dublă, firele de acoperire sunt argintii la vârf (strălucirea de mătase). Culoarea blănii este un albastru uniform. Unii preferă un albastru de o intensitate medie, alții un albastru mai deschis.

Blana pisoilor prezintă „însemnele fantomei”, adică niște marcaje tigrate difuze, care dispar treptat, odată cu creșterea și dezvoltarea puilor. Însușirea blănii că este dublă și faptul că are strălucirea de mătase (scânteia din vârful firului de păr), sunt specifice Albăstrei de Rusia, deosebind-o și din punct de vedere al blănii de celelalte rase și varietăți albastre. Fascinantul luciu și reflexele blănii sunt puse în evidență în special de lumina naturală. Îngrijirea blănii în general se reduce la periere.

Comportamentul Albastrei de Rusia

Rase de pisici - Albastra de Rusia
IC SI* Maximus of Blue Shadows

Fără a mă considera deținătoarea adevărului absolut, pot spune că Albastrele de Rusia sunt pisici foarte inteligente, uneori de o discreție uimitoare, alteori insistente. Își exprimă orice dorință foarte sugestiv, încât înțelegi foarte ușor ce vor. Te urmăresc cu foarte multă atenție și chiar au un timbru întrebător când nu înțeleg ceva. Au în general un timbru foarte plăcut, unele au voci melodioase cu care te cheamă. Ochii lor fac frumosul chip și mai expresiv. Simt că sunt iubite și te răsplătesc din plin pentru asta; se țin după tine prin casă, te urmează pretutindeni, ca o umbră (sunt numiți și „umbra albastră”).

Prietenul uman este centrul universului lor. Sunt „rănite” dacă nu le dai atenție. Au tabieturi și în lipsa omului dorm, ca să le fie așteptarea mai ușoară.

Rase de pisici - Albastra de Rusia
RO* Cendre de Roses Erhard Owner Miruna Mănescu

În general sunt ponderate cu mâncarea, deși există și exemplare gurmande. Sunt jucăușe, inventive, buni și distractivi acrobați, au agilitate de panteră, simulează vânătoarea, se joacă cu pasiune și în mișcările lor urmăresc mereu un scop anume (nu aleargă haotic, în general). Interesant este că adulții îi învață pe pui foarte de timpuriu „mușcătura mortală”. Ar vâna săracii, dar în afară de câte o mușcă nefericită sau o molie, nu au ce. Am motani care vin de pe balcon cu fulgi de păsări în bot (căzute probabil pe balcon, prin plasa protectoare). Tremură, intră în trepidații când văd o pasăre aproape de ei…

Adoră când văd că le urmezi exemplul și te respecți (stai tacticos la televizor, servind eventual ceva), sau când te văd citind, lucrând… Când ești supărat sau îngrijorat se fac una cu pământul și te studiază cu compasiune. Ochii lor vorbesc, te înțeleg din priviri. Le place muzica romantică, în surdină. Când te văd fericit peste măsură se bucură, dar păstrează și o anumită rezervă: te studiază din priviri să se asigure că nu e vorba de ceva dubios. Când își dau seamă că ești doar bine dispus, torc și au zâmbetul specific rasei mai accentuat. Dacă au fost socializați corect, nu se tem de musafiri (bineînțeles dacă musafirii se poartă normal din punctul de vedere al pisicii).

Pisica Albastră de Rusia cu pui

Rase de pisici - Albastra de Rusia
IC YU Helena Gel-Grassy Owner Stana Stoianovic

Mama pisică este o mamă extraordinară. Alăptează puii până foarte târziu. Se ajută între ele când au pui. Se bucură să le ajuți la naștere pe ele și pe puii nou născuți. Tot clanul pisicesc participă la creșterea și educarea puilor. Masculii sunt foarte iubitori și toleranți cu puii. Își recunosc pisoii după naștere și sunt tandri cu proaspăta mămica (desigur, sunt sub supraveghere foarte atentă când sunt lăsați să ia contact cu aceștia). Unele exemplare sunt timide, alții sunt îndrăzneți.

Este o pisică cu un comportament echilibrat. Consider că este o plăcere și un privilegiu să ai în preajmă o pisică din această rasă. Eu am încercat să disec comportamentul ei. Ea de fapt este un tot fascinant… La expoziții unele exemplare sunt mai resemnate, altele îți arată că nu le place. E bine să nu le forțezi dacă le creează o stare deosebită de stress. Este o pisică foarte independentă (are tabieturi, știe ce vrea) și de aceea nu expoziția este locul cel mai plăcut pentru ea. Dar trebuie și asta. Este un aspect al muncii de crescător. Munca ta, fără feed-back, poate avea semne de întrebare.

Trăsături de personalitate și temperament

Rase de pisici - Albastra de Rusia
GIC Bob de Rives

Temperamentul este mediu activ. Albastra de Rusia este o pisică vioaie și jucăușă, curioasă și precaută, inteligentă și inventivă în variantele jocurilor sale. Motanii, fiind mai atletici decât femelele, deschid uși (care nu sunt încuiate, bineînțeles). Se joacă cu jucării mai simple sau mai sofisticate, fără a se plictisi de ele. Când merg să mănânce sau să bea apă, își iau adesea jucăriile cu ei, iar când li se face somn, le ascund (dacă în casă sunt și alte animale) înainte să meargă la culcare. Albastra de Rusia este o pisică foarte agilă, are înstinctul de vânător păstrat aproape intact. Dacă nu are ocazia să vâneze altceva în afară de …muște, o face cu maximă concentrare și seriozitate.

Când merge, Albastra de Rusia are grația unei balerine, și de aceea se strecoară cu dexteritate, fără să dărâme obiectele din jur. Tot faptul că este zveltă și grațioasă o ajută să fie o bună acrobată. A sări pe uși deschise, a se plimba pe piese înalte de mobilier, chiar și pe…sârmele pentru întins rufe, nu este un lucru neobișnuit pentru frumoasa felină.

Relația ei cu alte animale din casă este bună, mai ales dacă au crescut împreună. Îi place jocul de-a vânătoarea, împreună cu alte pisici din casă, mârâind și disputându-și „vânatul” (o jucărie de pluș sau pufoasă).

Relația ei cu membrii umani ai familiei este foarte specială. De obicei se atașează de un anume membru al familiei, pe care îl urmează peste tot prin casă. Felina se simte jignită, atinsă în sensibilitatea ei, dacă este respinsă sub diverse pretexte, sau dacă nu i se permite accesul acolo unde stăpânul ei preferat are de lucru. Acea persoană favorită devine centrul universului ei, îl urmează îndeaproape, de aceea este numită și „umbra albastră”.

Activitățile pisicii

Rase de pisici - pisica Albastru de Rusia
Pisica Albastru de Rusia

Pisicii Albastră de Rusia îi place să desfășoare activități care o apropie de stăpân. Astfel, face aport, adoarme pe masă pe care stăpânul scrie, sau lipită de computerul la care acesta lucrează. Îi place să „participe” la activitățile stăpânului. Curioasă, felina este peste tot unde „e nevoie” de ea.

Datorită inteligenței ei și datorită legăturii strânse cu stăpânul, ea pare a avea capacitatea de a înțelege limbajul uman. Dacă zgomote puternice întrerup atmosfera plăcută în care îi place să trăiască (tunete, pocnitori, zgomotul făcut de diverse utilaje cu care se lucrează în clădirea în care este locuința, sau în vecinătatea ei), Albastra de Rusia își privește stăpânul… Dacă vede că stăpânul e liniștit, își da seama că zgomotele respective nu anunță un pericol și încearcă să le neglijeze… Dacă stăpânul este supărat, stă una cu pământul, îl studiază cu ochii săi frumoși, așteptând să înțeleagă cât de mare este supărarea și dacă se poate apropia să te „consoleze”.

Dacă stăpânul este foarte vesel și exuberant, se uită la el cu mirare, bănuitor, preferând să îl studieze de la distanță. Ideea este că îi place constanța atmosferei din casă. Cele mai plăcute momente sunt cele în care stăpânul se relaxează, fie la o cafea cu musafirii, fie ascultând muzică în surdină, fie vizionând un program la televizor, fie citind… Atunci,te soarbe din ochii ei frumoși, cu atâta drag și recunoștință, adormind de plăcere fie în brațele stăpânului, fie în imediata apropiere a sa.

Rase de pisici - pisica Albastru de Rusia
Pisica Albastru de Rusia

Albastra de Rusia este o pisică pofticioasă, de aceea nu e bine să aibă acces în camera în care se mănâncă, în timpul mesei. Motivul este în primul rând acela că nu este bine pentru organismul ei să consume multe din bucățele noastre. Când se simte neglijată, mica minune albastră nu devine de obicei insistentă. Asta nu înseamnă că nu o doare lipsa ta de timp pentru ea… Nu miaună mult; vocea ei este de o căldură remarcabilă, melodioasă și plăcută.

Atitudinea ei față de musafiri este rezervată, dar văzându-și stăpânul vorbind liniștit cu ei, înțelege că nu are de ce să se teamă, și vine lângă grupul de oameni. Nu este o pisică preocupată să între în grațiile musafirilor, pentru ea cel mai mult contează stăpânul.

Relația ei cu copiii este bună din punctul de vedere al securității copiilor… Nu atacă niciodată și se ascunde dacă copiii o „iubesc” prea brutal. O deranjează zgomotele stridente, muzica data tare, în aceste cazuri căutând un colț liniștit în care să se retragă. Desigur că tot ceea ce am spus referitor la comportament este valabil doar în cazul felinelor socializate corect în primele luni de viață, lângă mama pisică și cu concursul crescătorului.

Rase de pisici - pisica Albastru de Rusia
Pisica Albastru de Rusia

Albastrele de Rusia pot intra în călduri încă de la 6-10 luni. Sunt exemplare care intră prima dată în călduri după vârsta de un an. În general, pisicile din această rasă nasc 3-4pui, dar sunt și destule cazuri în care numărul puilor scade la 1, sau crește la 5, 6, 7.„Umbra albastră” este o mamă deosebit de devotată puilor, grijulie și atentă. Dacă au pui în aceeași perioadă cu alte femele, le place să colaboreze la alăptarea, îngrijirea și educarea puilor. Masculul se poartă foarte atent cu puii săi, îngrijindu-i alături de mama pisică de multe ori, jucându-se cu ei și dezmierdandu-i.

Expozițiile nu sunt locul cel mai iubit de Albastra de Rusia, dar, dacă condițiile de expoziție sunt civilizate, trece și prin aceste experiențe, fără foarte mult stress.

Sănătatea

Nu se cunosc probleme de sănătate sau genetice asociate rasei. Dacă au atmosferă prielnică în cadrul unei familii iubitoare, dacă au parte de hrană (respectiv dietă) de bună calitate, speranța de viață este în jur de 15 ani. Este indicată suplimentarea periodică a hranei cu vitamine, precum și preîntâmpinarea eventualei tendinței de îngrășare (la exemplarele gurmande).

Cine are o Albastră de Rusia știe că nu există cuvinte destul de frumoase pentru a o descrie…

Cine nu are și își dorește să aibă o „rusoaică”, va avea o pisică „numai a lui”…

Aida PREDA, crescător
felisa de Albastre de Rusia „Cendre de Roses”
membră în Clubul felin Emerald, Felis România

Foto: felise, pixabay.com