Pisica Bengaleză

Rase de pisici - pisica Bengaleză

Pisica Bengaleza sau Bengal este o rasă relativ nouă de pisici, apărută în urmă cu 20 de ani, fiind creată prin împerecherea pisicilor leopard asiatice, pisici sălbatice mici, cu rase domestice ca Abyssian sau American Shorthair.

Pisica Bengaleză este o pisică potrivită pentru cei care iubesc și admiră pisicile sălbatice, beneficiind în același timp și de afecțiunea și prietenia unei pisici domestice.

Pentru ca o pisică din această rasă să poată fi crescută fără probleme de un simplu iubitor de animale și nu de un crescător specializat, ea trebuie să fie cel puțin a 4-a generație de pisici descinse din Pisica Leopard Asiatică. Pentru primele trei generații, crescătorii amatori ar trebui să lase în grija celor profesioniști creșterea și împerecherea acestor feline. Orice pisică își păstrează instinctual de prădător, dar începând cu a 4-a generație pisicile Bengaleze sunt mult mai blânde și mai prietenoase.

Bengaleza domestică nu este diferită față de celelalte rase de pisci în ceea ce privește îngrijirea și hrana. Femelele ajung la greutatea de 4-5 kg la maturitate, în timp ce masculii, fiind mai mari și mai puternici, pot ajunge până la 6-9 kg la maturitate.

Crescătorii de astfel de pisici recunosc calitățile lor excepționale în ceea ce privește inteligența, afecțiunea și pofta de viață și de joacă. De asemena, o caracteristică importantă o reprezintă elasticitatea și dexteritatea lor. Multe pisici Bengaleze, poate părea incredibil, iubesc apa!

Din numărul total de 37 de rase de pisici sălbatice în întreaga lume, 30 sunt reprezentate de pisicile provenite din pisici sălbatice mici. Pisicile Bengaleze sunt foarte des întâlnite în regiuni ca Indonezia, Filipine și estul și sudul Asiei.

Din cauza creșterii numărului populației în aceste zone și a extinderii zonelor intens populate, Pisica leoprad asiatică (varianta sălbatică a bengalezei) a devenit un animal cu din ce în ce mai puține exemplare; pentru a se ajunge la pisica Bengaleză domestică, a fost necesară folosirea a 10 subspecii ale pisicii leopard asiatice, fiecare contribuind la trasarea caracteristicilor Bengalezei atât cu trăsături unice ale fiecărei subspecii cât și cu trăsături comune. Pisica Bengaleză și-a primit numele de la numele științific al pisicilor leopard – Pironaliurus bengalensis.

Pisica bengaleză și-a păstrat multe din caracteristicile pisicilor leopard, acestea au un corp mai lung coparativ cu celelalte pisici, mai multe culori și semne pe blană, inclusiv vârtejuri. Urechile sunt mici și rotunde iar burtă este albă. O altă caracteristică sunt ochii mari și negri. Aproape toate pisicile sălbatice au patru dungi albe de-a lungul capului.

Ca și strămoșii lor, pisicile Bengaleze nu sunt animale agresive, mai degrabă sunt timide dar foarte inteligente și reacționează atunci când se simt agresate. Tocmai din cauza temperamentului lor afectuos și timid se apropie foarte tare de stăpâni, putând fi companionii ideali pentru iubitorii de pisici.

Andreea P.
foto: public domain / Seduisant