Rase de pisici – Anatoliana

Descrierea rasei

Vom descrie pe scurt pisicile din rasa Anatoliana – pisica turcească cu părul scurt; anatoliana este unica rasă naturală din regiunea Anatolia. În Turcia această rasă este foarte căutată și apreciată – chiar și la Grădină Zoologică din Ankara este găzduit un cuplu de două pisici Anatoliene.

În general sunt preferate cele albe – culoarea de bază alb – care, în tradiția turcă, are o simbolistică specială, însă paletă de culori este foarte largă atât în ceea ce privește blana cât și ochii, iar în concursuri sunt acceptate toate culorile de blană sau ochi. Culoarea ochilor variază de la albastru la galben și până la verde închis, o zicală turcă ce face referire la aceste pisici spune că ocii lor trebuie să fie: “ la fel de verzi ca lacurile și la fel de albaștri ca cerul”.

Temperamentul este alt motiv pentru care este o pisică preferată ca animal de companie fiind foarte afectuoasă și iubitoare, dar dacă stăpânii sunt la fel cu ea.

Capul

Ca dimensiune față de corp, capul este mare la masculi și moderat la femele, cu o formă rotundă și cu musculatura maxilarului bine dezvoltată.

Ochii

Ochii sunt mari și migdalați. Așa cum am mai spus, paleta de culori este largă, fiind acceptate în concursuri pisici cu orice culoare de ochi.

Urechile

Ca mărime sunt destul de mari, dar proporționate cu capul, late la bază și ascuțite la vârf. Între urechi trebuie să fie o distanță de 3 degete.

Corpul

Puternic și musculos, cu picioare la fel de puternice. Picioarele din spate sunt mai lungi ca cele din față.

Coada

Direct proporțională cu lungimea corpului, coada este rotunjită la capăt, acoperită de păr la fel de des ca cel de pe corp.

Blana

Scurtă și deasă, are o structură mătăsoasă dar la atingere pare tare din cauză că este scurtă.

Andreea P.
Junior Editor
Animalutze.COM