Peterbald – Petersburg Sphynx sau Orientala fără păr

PETERBALD

Rase de pisici - pisica Peterbald
Pisica Peterbald

Cunoscută și sub numele de Petersburg Sphynx sau Orientala fără Păr, Peterbaldul este una din cele mai noi și rase de pisici. Cu un aspect general special și un temperament minunat, pisica Peterbald îți atrage atenția de la prima întâlnire.

Istoric

În 1988, Irena Kovalyova găsește pe străzile Rusiei o pisică, care prezenta lipsă de blană, pe alocuri. Inițial pisica este tratată contra unor afecțiuni dermatologice dar, deoarece aceasta continuă să piardă păr, i se fac teste genetice și se constată că este purtătoarea unei gene dominante, care transmite lipsa părului.

Peterbald – Petersburg Sphynx, pisica Orientală fără păr

Rase de pisici - pisica Peterbald
Pisica Peterbald

Această pisică, Varya, este “fondatoarea” unei noi rase, Peterbald. În urma montelor cu masculi din rase cu păr scurt, s-au obținut pui a căror rasă a fost denumită “Don Hairless”. În 1993, în localitatea St. Petersburg, unul din aceștia este împerecheat cu o pisică orientală, iar în ianuarie 1994 se nasc primii pui Peterbald.

Aspect general

Pisica Peterbald ideală este de mărime medie, lipsită de păr, zveltă, elegantă, suplă și bine definită muscular.

Capul este de mărime medie, proporțional în raport cu corpul, cu linii drepte. Văzut din profil este ușor convex, cu nas lung și drept, continuând linia dinspre frunte, fără întrerupere.

Rase de pisici - pisica Peterbald
Pisica Peterbald

Mandibula este îngustă, de mărime medie, vârful acesteia formând o linie verticală cu linia nasului. Urechile sunt mari și ascuțite, late la bază. Ochi de mărime medie, ușor înclinați către nas, de culoare verde sau albastru (pentru pointed).

Gâtul este lung și subțire.

Corpul, deși musculos, este totuși grațios și elegant. Umerii nu sunt mai largi decât șoldurile. Picioarele sunt lungi și fine, proporționate, cu labe ovale.

Pielea este subțire, ușor cutată.

Pisica Peterbald poate da naștere la pui:

  • complet lipsiți de păr (deseori aceștia au ochii deschiși la naștere),
  • pui cu păr numai la extremități,
  • velour (prezintă păr de 1-2 cm, dar este mai rar și numai la o atentă analiză se remarcă, textura părului este foarte fină),
  • brush (prezintă păr ondulat, deseori sârmos, pe întregul corp, cu zone chele pe cap, partea superioară a gâtului sau pe spate),
  • pisici cu păr normal (similare al aspect cu o siameză sau orientală).

    Rase de pisici - pisica Peterbald
    Pisica Peterbald

Sunt premise toate varietățile de culoare și modele, inclusiv cele care conțin alb sau sunt punctate. Este permis oricât alb. La pisicile complet lipsite de păr este imposibil a se defini un model tabby specific.

Este permisă împerecherea cu siameze și orientale.

Îngrijire

Hrana se va administra în funcție de vârstă și de faptul că pisica este castrată/sterilizată sau nu. Se va utiliza o hrană de calitate, în cantități corect administrate, astfel încât să se mențină forma suplă, prevăzută în standard. Carnea va fi lipsită de grăsimi, care ar putea duce ulterior la aspect uleios al pielii și secreții în urechi. Un exemplar sănătos și corect îngrijit trebuie să aibă o piele curată, mătăsoasă la atingere.

Pisica Peterbald se va spăla de câteva ori pe an cu un șampon special, eventual antimicotic. Este de preferat să fie ferite de curent, deoarece din cauza lipsei părului, pot răci ușor. Nu este foarte sensibilă la frig, așa cum s-ar putea crede, ea putându-se adapta și la temperaturi mai reduse. Trebuie însă ferită de expunerea la soare; în caz contrar ea poate suferi arsuri, ca și omul.

În mediul în care trăiesc trebuie menținută o igiena perfectă, deoarece lipsa părului face ca orice microb să ajungă direct la piele. Praful poate cauza ochi iritați și care curg.

Temperament

Pisicile Peterbald sunt temperate, inteligente, “pacifiste” chiar, foarte sociabile și cu străinii (în cazul unei vizite nu fug, nu se ascund, sunt curioase și vor să primească atenție).

Nu sunt animale care să prefere să trăiască singure, ele conviețuiesc perfect cu alte pisici și alte animale.

Nu sunt deloc agresive, evită orice fel de conflict, nu zgârie.

Sunt devotate stăpânului într-un mod similar câinelui; nu sunt genul de pisică independentă, aceste caracteristici făcând din Peterbald un companion excelent.

Iulia Căpățînă – Crescător
Felisa de Peterbald și Persane „Lucifer Karizma”
Membră A.F. Sofisticat, F. A. F. Felis România