Peștele Curcubeu

Peștele curcubeu face parte din clasa Actinopterygii (peștișorii cu aripioarele ca razele), fiind cunoscut și ca peștișor cadrilat. Este întâlnit în mod deosebit în partea de nord și centrală a Mării Caspice.

Acești pești sunt deosebit de pașnici și de amoroși, cea mai mare parte dintre ei încercând să își găsească parteneri în tot ceea ce înoată și are aproximativ aceeași dimensiune cu a lor.

În perioada de reproducere acești peștișori vor depune icrele, de obicei împrăștiate, în spatele unei plante de preferință mușchi sau ferigă, elemente pe care le găsesc și în mediul lor natural.

Această specie de pești este mare amatoare de plante, așa că nu vă mirați dacă plantele din acvariu se împuținează pe zi ce trece, una din marile lor plăceri este să “ronțăie” plantele. Se pare că cel mai mult le plac plantele numite Vlas.

În general peștișorii curcubeu nu reprezintă o atracție a magazinelor de specialitate, nu se știe de ce dar culoarea lor, culoarea pe care o au în acvariile din magazin nu este atractivă, dar, dacă vă hotărâți să luați un astfel de peștișor o să ajungeți acasă cu un pește de o altă culoare, mult mai atractivă. Schimbarea culorii reprezintă particularitatea acestor pești. Când sunt veseli culoarea lor este foarte strălucitoare, dar când se întristează își pierde din strălucire. Din cauza că își poate schimbă culoarea se și numește peștele curcubeu.

Pe măsură ce cresc corpul suferă modificări vizibile și nu numai ca mărime, în special masculii își schimbă forma corpului la maturitate.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM