Îngrijirea peștiilor aurii

Peștele auriu este unul din cei mai întâlniți pești din acvariile casnice; este un pește puțin pretențios, nu necesită mult spațiu și poate trăi o perioadă lungă de timp dacă este bine îngrijiți (o durată de viață de 10 ani în cazul unui peștișor auriu nu este nimic neobișnuit).

Pentru a avea un habitat propice aveți nevoie de următoarele: acvariu suficient de mare, mâncare, filtru de apă, aerator, termometru și accesorii (plante, nisip, scoici, pietre etc.).

Dacă optați pentru un acvariu rotund ( bol) cei mai indicați pești aurii sunt Orândă, Cap de Leu, Bubble Eye, Black Moor. Ceilalți pești aurii se vor simți mult mai bine într-un acvariu mai mare și dreptunghiular.

Peștii aurii trebuie hrăniți de cel puțin două ori pe zi, toată hrana ar trebui să fie mâncată în 5-10 minute, dacă la suprafața apei au mai rămas resturi de mâncare atunci înseamnă că le-ați oferit mai multă mâncare decât au nevoie așa că reduceți porțiile, hrana neregurgitată nu va face altceva decât să polueze și să murdărească apa reducând astfel confortul spațiului în care peștișorii trăiesc și făcând operațiunea de curățare a acvariului mai anevoioasă. Speciile de pești nu mănâncă toate același timp de mâncare, aveți grijă ca mâncarea procurata să fie recomandată peștilor dumneavoastră, numai această mâncare oferă tot necesarul de vitamine, minerale, carbohidrați și proteine.

Filtrul de apă nu este un produs absolut necesar pentru un acvariu cu pești aurii, el face într-adevăr operațiunea de curățare a acvariului mai ușoară dar, în cazul acestor pești, pentru a curăța apa este suficient să scoateți jumătate din cantitatea de apă existentă și să o înlocuiți cu apă curată.

Aeratorul este și el un accesoriu opțional, peștii aurii sunt vioi și înoată mult astfel că circuitul apei este realizat natural.

Plantele însă sunt accesorii obligatorii, pe lângă faptul că decorează acvariul sunt benefice pentru pești.

Când acvariul trebuie curățat este necesar să scoateți toată apa din el precum și toate plantele, (și acestea pot fi înlocuite cu altele noi din când în când). Pe parcursul perioadei în care curățați acvariul peștii nu au nevoie de un spațiu mare în care să fie mutați. Atunci când vreți să și spălați acvariul nu numai să schimbați apa aveți grijă ce produse folosiți pentru spălare ; apa caldă și sarea sunt suficiente, dacă însă vreți să folosiți detergenți asigurați-vă că nu sunt detergenți casnici și unii speciali pentru curățarea acvariilor ; oricât de bine limpeziți un acvariu vor rămâne particule de detergent sau substanțe conținute de acesta care pot dauna peștilor, parfumurile din detergenții sunt de asemenea dăunătoare. Peștii vor fi puși în acvariu abia ultimii, după plante, pietre etc.

Apa folosită în acvariu asigurați-vă că are un concentrat scăzut de clor, printre metodele de purificare a apei se află fierberea ei și umplerea acvariului cu apă fiartă după ce aceasta se răcește sau folosirea unor tablete speciale de purificare a apei, tablete pe care ar trebui să le găsiți în magazinele de specialitate.

Pentru a înțelege mai bine comportamentul peștișorilor aurii petreceți zilnic, câteva minute măcar, în fața acvariului. Peștișorii aurii sunt foarte vioi și oferă privitorului un adevărat spectacol și dacă ne mai gândim și că sunt considerați ca aducători de noroc atunci cu siguranță ar trebui ca în fiecare casă să existe măcar un bol cu 3-4 astfel de peștișori dacă nu un adevărat acvariu.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: Public domain