Păsări – Pui de găină mort la o săptămână de viață

”Am avut un puiuț de găină.

Era foarte vioi, mânca, părea sănătos… aseară împlinise o săptămână de viață. Dar a murit astăzi pe la 2 dimineața.

Sincer nu văd cauza… nu găsesc nici o explicație… aș dori un răspuns.

Vă mulțumesc

_______________________

Orice pui, indiferent de specia din care face parte, este extrem de sensibil; cea mai mică problemă de hrănire, de manipulare sau de sănătate poate fi fatală organismului nou născut și, adesea, cauzele morții puilor pot rămâne neelucidate.

În cazul specific al puilor de găină, cele mai frecvente cauze ale mortalității în primele săptămâni de viață sunt legate de manipularea defectuoasă sau excesivă, de hrană neadecvată, de lipsa apei în cantitate suficientă sau de lipsa unei surse adecvate de căldură.

Manipularea defectuoasă sau excesivă se referă la situațiile în care persoana care îngrijește puii îi poate răni accidental ridicându-i de la locul lor sau îi poate stresa cu prezența prea insistentă. Multe persoane comit această greșeală, pentru că nu au suficientă experiență în creșterea puilor de găină și, întrucât puii sunt „mici și drăgălași”, se întâmplă adesea să fie atinși, mângâiați, luați în palmă prea des, ceea ce devine un stres pentru pui și îi poate fi fatal.

Hrana adecvată pentru un pui de găină constă în piureuri de cereale măcinate și amestecate cu puțină apă, până la consistența ideală (un piure nici prea tare, nici prea moale, cu urme de grunji de cereale, dar nu prea mari); dacă hrana este prea consistentă puiul se poate îneca, dacă este prea moale și prea fină, puiul nu poate ciuguli normal și nu se satură.

Apa este esențială pentru puiul de găina, și trebuie să se găsească la îndemână și la discreție, mereu proaspătă și schimbată atunci când se murdărește de resturi de mâncare; resturile de mâncare rămase în apă se alterează foarte repede și pot cauza toxiinfecții alimentare fatale puiului de găină.

Căldură este vitală pentru viața puiului de găină; în lipsa mamei, acesta nu are posibilitatea de a se încălzi sub aripile protectoare ale acesteia, așadar persoana care are grijă de pui trebuie să se asigure că puiul de găină are la dispoziție un loc călduros, cu o temperatură constantă de cca 30 de grade Celsius, ferit de curenți reci de aer. O temperatura cu 3-4 grade sub acest ideal poate fi fatală puiului de găină în primele săptămâni de viață.