Originile câinilor

Care este originea câinilor?

Rase de câini - originile câinilor
Originile câinilor

Conform studiilor asupra sistemului molecular al câinilor este evident că aceștia sunt urmașii domestici ai lupilor, asemănare ce se poate vedea de fapt și cu ochiul liber. Domesticirea câinilor a început cu mult timp în urmă, aproximativ acum 14.000 de ani; există posibilitatea ca domesticirea lor să fi început cu mult înainte de fapt, conform descoperirilor arheologice, în apropierea locuințelor au fost găsite fosile de câini-lupi vechi de 400.000 de ani. Încă de la început câinii au fost folosiți ca și companioni, pe lângă rolul lor de a ajuta oamenii la vânătoare.

Aspecte sociale

În haitele de lupi, fiecare își are rolul său, pe care îl știe; există o ierarhie foarte strictă, iar în interiorul grupului se remarcă spiritul de loialitate. În societatea umană, câinele s-a adaptat foarte bine, deoarece relația lui cu omul este aproximativ identică cu cea din haită; la fel ca și în grupul de lupi, câinele domestic are un anumit statut și anumite roluri în familia din care face parte. Câinele este întotdeauna conștient de locul, de rangul său de îndatoriri și de beneficii.

Rasele de câini și influența genetică

Rase de câini - originile câinilor
Originile câinilor

În prezent există aproximativ 800 de rase de câini recunoscute și înregistrate în asociațiile chinologice, pe lângă acestea mai sunt alte câteva sute de rase care nu sunt încă înregistrate, sau sunt împerecheri dintre rasele deja cunoscute. Dintre aceste multe rase doar câteva sunt rase vechi, cunoscute încă de la începutul domesticirii câinilor, restul sunt rase relativ noi.

Marea majoritate a raselor noi sunt create în urma unor procese de selecție și împerechere atent supravegheate, din această cauză unele rase sunt foarte bine specializate, ex: rase de vânătoare, de luptă etc. În ciuda diferențelor de aspect, talie, caracter etc. câinii sunt capabili să distingă un alt câine, oricât de diferit ar fi el față de alte specii de animale.

Rase de câini - originile câinilor
Originile câinilor

Standardele raselor

Standardele raselor implică de multe ori controverse între crescători deoarece s-a constatat că exemplarele din anumite rase pot avea serioase probleme de sănătate dacă sunt crescute exclusiv standardelor impuse de rasă. O altă parte a crescătorilor susține că un câine poate fi considerat ca aparținător al unei rase dacă strămoșii lui au aparținut acelei rase, nu neapărat dacă întrunește toate standardele impuse.

În februarie 2004, Institutul de cercetări canine din Aurora, Ohio, a împărțit toate rasele cunoscute în 10 mari grupe, conform principiilor de evoluție ale lui Darwin. În aceste categorii au fost incluși și câinii proveniți din împerecherea de câini din rase diferite, aceasta pentru că și ei, ca și câinii de rasă pură sunt la fel de buni companioni, câini de pază, de muncă, de vânătoare etc.

Indiferent de rasa din care fac parte, concluzia a fost că toți câinii sunt urmașii lupilor.

Andreea P.
Senior Editor
Animalutze.COM

Foto: pixabay.com