Boxerul

Originile Boxerului

Rase de câini - câinele Boxer
Câinele Boxer

Rasa Boxer descinde din Evul Mediu, la formarea ei contribuind, prin mai multe încrucișări, rasele: Bullenbeissern din Brabant, Mastifful și Bulldogul englez. La sfârșitul secolului al 19-lea a fost nominalizat ca rasă, odată cu fondarea clubului german pentru creșterea câinelui Boxer (1896), răspândindu-se foarte repede în toată Germania.

Mai târziu, prin diferite metode de selecție dirijate, s-a obținut un exemplar de câine Boxer, care, pe lângă înfățișarea armonioasă, prezintă și o vie inteligență și un caracter deosebit.

Trăsăturile rasei

Boxerul este un câine de talie mijlocie, cu aspect atletic, corp solid, scurt, care se înscrie în forma pătrată, cu musculatură bine dezvoltată, proeminentă. Mișcările sale sunt vioaie, mersul elegant, ținuta mândră și nobilă. Forma capului dă acestei rase o fizionomie caracteristică. În primul rând, trebuie să fie bine proporționat față de restul corpului; partea superioară a capului, puțin bombată, trebuie să fie svelta, fără obraji proeminenți.

Rase de câini - câinele Boxer
Câinele Boxer

Frumusețea capului depinde de proporția armonioasă între bot și partea superioară a capului, care nu trebuie să fie prea mică. Botul trebuie să fie bine dezvoltat, nici prea scurt, nici prea ascuțit nici prea lung. Forma lui este influențată de aspectul celor două maxilare și de dantură. Maxilarul inferior îl depășește ca lungime pe cel superior, însă ambele trebuie să fie mari. În față, comisurile trebuie să fie groase și să prezinte falduri groase și negre. Dantura este puternică și regulată.

Nasul ușor turtit, însă mai puțin plat decât al Bulldogului; obrajii bine dezvoltați acoperă ușor botul. Urechile situate în vârful capului pot fi tăiate sau netăiate, de lungime potrivită și purtate vertical. Ochii Boxerului exprimă energie și inteligență, sunt închiși la culoare, de formă aproape rotundă.

Gâtul este rotund și gros, destul de lung, tare și musculos, totuși are un aspect uscățiv, fără piele în falduri. Ceafa este preminenta, toracele adânc iar greabănul bine dezvoltat. Coada este tăiată scurt, iar părul trebuie să fie scurt și lucios.

Temperamentul

Boxerul este un câine puternic dar în același timp energic și vigilent. Fidel și atașat stăpânilor este însă bănuitor și foarte atent la persoanele necunoscute, este foarte prietenos cu copiii dar poate deveni foarte agresiv atunci când este atacat.

Datorită calităților sale este ușor de dresat. Câine utilitar și de apărare Boxerul este printre cei mai bine adaptați câini la nevoile omului.

Standard

Înălțimea:

  • Mascul 57 – 63 cm
  • Femelă: 53 – 59

Greutatea:

  • Mascul: peste 30 kg la înălțimea de 60 cm
  • Femelă: aproximativ 25 kg la înălțimea de 56 cm

Culoarea părului: Galben, vărgat – brăzdat de benzi închise pe fond galben sau brun; galben; diferite nuanțe de roșcat închis până la galben; masca neagră limitată la regiunea nasului; marcaje albe, limitate.

Foto: pixabay.com