Motanul meu marchează, cum să-l dezvăț?

”Bună ziua,

Eu am o pisică în vârstă de 5 ani, un motănel pe care-l cheamă Tomiță.

Am o problemă care constă în faptul că își face treaba mică prin casă deși stau la curte și îi dau drumul și pe afară. (Și numai când eu nu sunt atent la el sau când nu sunt în cameră).

Cum pot să îl dezvăț să mai facă nevoile în casă?

Mihai”

____________________________

Bună ziua!

Problemă dumneavoastră nu este deloc neobișnuită – probabil că motanul este necastrat, situație în care instinctul îl face să „marcheze” cu urină locurile pe care le consideră că fiind teritoriul lui, fie afară, fie în casă.

Castrarea ar putea rezolva problema, pentru că motanii se manifestă teritorial când sunt apți de reproducere (adică după ce trec de cca 8-9 luni și sunt necastrati); șansele sunt însă 50%-50%, deoarece la 5 ani este adult în toată puterea cuvântului și obiceiul i-a intrat deja în rutină, existând posibilitatea să-l continue din obișnuință și după castrare.

Puteți încerca să utilizați sprayuri speciale (cu mențiunea că trebuie să vă asigurați, când cumpărați sprayul, că este pentru interior, nu pentru exterior) în zonele în care obișnuiește să marcheze, dar nu toate pisicile reacționează la substanțele menite să le îndepărteze de locurile pe care le preferă pentru a marca.

Motanul nu face în casă dacă sunteți de față, pentru că știe că nu are voie; astfel, alege momentele când este singur și nu are cine să-l certe sau să-l împiedice în „misiunea” lui.

Puteți încerca și metodele descrise în articolele din secțiunea „Dresăm pisică?”.

Succes!

Leave a Reply