”Peste vreo lună voi avea o pisică sau un motan și aș dori să știu la ce vârstă pot fi sterilizate acestea.”
__________________
Vârsta optimă a sterilizării/castrării este un subiect controversat în lumea medicilor veterinari și a crescătorilor cu experiență. Există mai multe opinii diferite asupra acestui subiect, fiecare argumentată, după cum urmează:
Sterilizarea/castrarea nu se recomandă înainte ca animalul să se fi maturizat complet, adică înainte de finalul perioadei de creștere, care poate varia individual și în funcție de rasă.
Adepții acestei recomandări motivează că, până la atingerea maturității, organismul animalului nu este complet dezvoltat; hormonii sexuali au și ei un rol important în dezvoltarea organismului astfel încât, dacă sterilizarea se face prea devreme, animalul riscă să nu se dezvolte complet și să nu își atingă maximul de potențial din acest punct de vedere. De asemenea, unele surse asociază castrarea timpurie la motan cu o frecvență crescută a cazurilor de litiază care necesită ulterior intervenție chirurgicală deoarece, în lipsă hormonilor care susțin dezvoltarea normală a organismului, inclusiv uretră, și așa problematică la masculi, se dezvoltă insuficient, astfel încât eventualul nisip acumulat în vezica urinară nu se poate elimina pe această cale, în timp microcalculii crescând și devenind urgențe veterinare.
Cei care sunt împotrivă, argumentează că pisicile, odată ce au trecut printr-un ciclu de călduri (sau mai multe) iar motanii, odată ce au început să aibă manifestări teritoriale (agresivitate teritorială, marcarea teritoriului cu urină), rămân cu obiceiuri nedorite chiar și după sterilizare/castrare, chiar dacă într-o mai mică măsură decât animalele nesterilizate/necastrate. De asemenea, există opinia conform căreia un motan care a avut posibilitatea să treacă prin perioade de excitație sexuală este mai predispus să dezvolte afecțiuni urinare după castrare.
Sterilizarea/castrarea se face înainte de primul ciclu de călduri la femele și înainte ca masculul să înceapă să se manifeste sexual (marcarea teritoriului, mieunat după femele etc), ceea ce indică vârsta optimă pentru această operație ca fiind 7-10 luni.
Adepții acestei recomandări motivează alegerea acestui interval de vârstă ca fiind optim deoarece se presupune ca, până la această vârstă, animalele sunt maturizate și dezvoltate suficient pentru ca eliminarea gonadelor să nu mai pună problemele ridicate de adepții primei teorii.
Cei care sunt împotriva acestui interval de vârstă pentru sterilizare consideră fie că animalele nu sunt suficient de mature (adepții primei teorii), fie că există riscul ca primul ciclu de călduri la femele și primele manifestări sexuale la masculi să apară înainte de momentul ales pentru sterilizare/castrare, ceea ce poate duce la problemele de comportament nedorit menținut și după operație sau la apariția afecțiunilor urinare.
Sterilizarea/castrarea se poate face chiar și de la vârstă de 4-5 luni, în situații speciale chiar și mai devreme.
Adepții acestei opinii motivează că nu sunt documentate riscuri asociate cu sterilizarea/castrarea la vârste fragede și că animalele sterilizate/castrate astfel nu au prezentat afecțiuni asociate.
Cei care sunt împotriva operației efectuate la pisoi atât de mici motivează pericolul anesteziei în cazul puilor, al căror organism insuficient dezvoltat poate să nu reziste, riscul fiind mai mare decât efectuarea operației la animale adulte. De asemenea, ei consideră că puii sterilizați/castrați atât de devreme nu au șansa să se dezvolte perfect, în lipsa hormonilor produși de glandele sexuale.
În concluzie, American Humane Association, American Veterinary Medical Association, American Animal Hospital Association, Winn Feline Foundation, CFA, recomandă sterilizarea/castrarea cât mai devreme, în vreme ce medicii veterinari preferă să evalueze fiecare animal în parte și să hotărască personalizat momentul propice pentru sterilizare/castrare, preferând să efectueze operația după ce organismul animalului este bine dezvoltat și matur. Un proprietar responsabil trebuie așadar să țină cont și de opinia medicului veterinar la care își duce pisoiul, pentru că acesta decide momentul propice sterilizării și în funcție de starea de sănătate a pisoiului, de gradul de dezvoltare, de robustețe și de o serie de alți factori pe care numai un medic îi poate evalua corect.