Motan de 7 ani castrat și obez

”Bună ziua,

Am un motan castrat în vârstă de 7 ani cu care am fost la un cabinet veterinar unde mi s-a prescris în primul rând o dietă deoarece este foarte gras (12 kg) după care au fost făcute și analize de sânge.

Semnalul de alarmă în urma rezultatului acestor analize a fost un nivel al creatininei de 2.8 mg.

Aș vrea să vă întreb care ar fi tratamentul pe care îl recomandați și ce părere aveți despre faptul că medicul de acolo a prescris 10 zile perfuzii?

Am mai citit că acesta ar fi tratamentul în cazurile cele mai grave.

Mulțumesc mult pentru ajutor.”

___________________

Dieta recomandată motanului dumneavoastră este o măsură bună și este recomandabil să o urmați cu strictețe, greutatea de 12 kilograme fiind foarte mare. Obezitatea este un pericol real și în cazul animalelor, ca și în cazul oamenilor, generând afecțiuni asociate.

În plus, pisicile obeze sunt predispuse la lipidoza hepatică, o afecțiune gravă a ficatului care constă în acumularea de grăsime în celulele hepatice; prin urmare, trebuie să urmați dieta prescrisă și este preferabil să reduceți rația de mâncare treptat, până la cantitatea recomandată, pe care să o mențineți pe o perioadă suficientă pentru ca motanul să piardă constant, dar nu brusc, în greutate, până la atingerea unei greutăți normale, care trebuie menținută prin controlul porțiilor de mâncare toată viața.

Valoarea creatiniei de 2,8 este mai mare decât cea normală, dar nu este exagerat de mare; dacă analizele au relevat și valori crescute ale ureei, atunci este recomandabilă o ecografie, pentru evaluarea imagistică a situației.

Tratamentul implicând 10 zile de perfuzii este cam drastic pentru această valoare; tratamentul ar trebui să înceapă întâi printr-o dietă și, dacă nu răspunde pozitiv prin scăderea creatininei se trece la alte măsuri terapeutice.

Răspuns oferit cu sprijinul Daisy Vet

Leave a Reply