Miriapodul de casă, creatură inofensivă care mănâncă insecte

Scutigera coleoptrata („miriapodul de casă”) este o creatură neînțeleasă, de care nu trebuie să-ți fie frică – are 24 de picioare doar ca să fugă repede-repede dacă e nevoie și preferă să mănânce păianjeni, țânțari și chiar și viespi; arareori se întâmplă să înțepe omul și iese la vânat doar noaptea.

Miriapodul de casă vânează insecte și arahnide

În general, cine vede o astfel de creatură trecând ca fulgerul pe podea sau pe perete, se sperie. În definitiv, cât de prietenoasă poate fi o ființă atât de rapidă, nocturnă, cu atât de multe picioare? Totuși, miriapodul de casă este o ființă timidă, care nu preferă decât subsoluri sau demisoluri pline de umezeală, iar singurul lui scop este să vâneze cât mai multe insecte și arahnide. Poate fi considerat un insecticid natural, pentru că este foarte abil când e vorba de înhățat prada (se descurcă adesea chiar cu câte două insecte în același timp). Are chiar și strategii de luptă când vizează creaturi mai mari decât el – le anesteziază cu o înțepătură bine plasată, apoi se retrage cu viteză, să nu fie vânat la rândul lui, și așteaptă ca veninul să-și facă efectul înainte să-și ia masa.

Miriapodul de casă nu este periculos pentru om

Iar pentru cei care cred că miriapodul de casă ar putea să-i muște, e bine de știut că scutigera nu are cum să facă asta, pentru că nu are mandibulă; poate cel mult să înțepe, iar înțepătura poate fi cel mult la fel de neplăcută ca cea de țânțar: pielea se va înroși la locul înțepat, cel mai probabil va apărea o mică umflătură, urmată de mâncărimi sau o ușoară usturime, și trece repede.

Așadar, data viitoare când întâlniți un miriapod de casă, lăsați-l în pace. E doar o creatură în căutare de hrană.

Leave a Reply